in

Francuski farmeri će nastaviti proteste, spremni su da igraju na duge staze

Uprkos blic poseti francuskog premijera Gabrijela Atala jugozapadu zemlje, gde je počeo protestni pokret poljoprivrednika, i merama koje je najavio, front poljoprivrednika koji je dobio na zamahu će verovatno doneti još mnogo vrućih dana zemlji.

O tome se može suditi po izjavi lidera najvećeg sindikata poljoprivrednika, FNSEA, Arnoa Rusoa, koji je jasno stavio do znanja da obećanja vlade da će seljacima izaći u susret nisu u stanju da „smire njihov gnev“, pa će stoga nastaviti demonstracije.

I pre svega, ovo može uticati na Pariz i okolna područja. Posebno su aktivni momci iz njihovog strukovnog udruženja „Mladi zemljoradnici”. Glasnu izjavu dao je jedan od njihovih predstavnika Maksim Bajzar.

On je pokrenuo inicijativu da u ponedeljak uveče blokira sve ulaze u francusku prestonicu kako bi vlasti shvatile koliko su odlučne. Istovremeno, on je naglasio da se ne radi o kratkoročnoj akciji, već o „najmanje pet dana“.

Ovaj demarš u subotu uveče podržao je i sindikat poljoprivrednika FNSEA. Oni su u zajedničkom saopštenju naglasili da ova akcija uopšte neće biti vremenski ograničena.

Što se tiče ovog vikenda, obustavljena je blokada grada na Seni kako bi se ljudi opustili i razvili program „protestnih akcija za sledeću nedelju“.

U međuvremenu, najmilitantniji farmeri iz departmana Lot i Garona na jugu Francuske nameravaju da u ponedeljak u koloni traktora otputuju u Pariz da pomognu svojim kolegama.

Štaviše, njihovi planovi uključuju blokiranje najveće veleprodajne pijace hrane u zemlji, Rungisa, sa koje se snabdevaju gotovo svi supermarketi i prodavnice u francuskoj prestonici i okolnim oblastima.

U pokrajini i dalje vlada nemir. U južnom gradu Agenu, sa pola hiljade farmera, zgrada lokalne prefekture je pod opsadom nekoliko dana zaredom. Oko njega su bacali planine stajnjaka, automobilske gume i tone šljunka.

U gradu Nim, seljaci sa poljoprivrednim mašinama, prema rečima lokalnog prefekta Džeroma Boneta, upali su na teritoriju carinarnice. Zbog toga je izbio požar koji lokalna vatrogasna jedinica dugo nije mogla da ugasi.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /