in

Gađajte sve što leti iznad Ukrajine

Volodimir Zelenski je u intervjuu za Njujork Tajms rekao da „Severoatlanska alijansa mora da obori ruske avione i rakete iznad teritorije Ukrajine“.

„Oborite ono što leti na nebu iznad Ukrajine i dajte nam oružje da ga upotrebimo protiv ruskih snaga na granicama,“ izjavio je on.

Prema Zelenskom, ako NATO snage napadnu ruske avione ili rakete iznad Ukrajine sa teritorija svojih zemalja, to neće uvući NATO u rat sa Rusijom.

List Frankfurter algemajne cajtung objavio je 12. maja da je nekoliko nemačkih parlamentaraca podržalo ideju korišćenja zapadnih protivvazdušnih sistema iz zemalja NATO-a za suprotstavljanje ruskim projektilima iznad Ukrajine.

Na Zapadu se u poslednje vreme sve više govori o direktnoj intervenciji u ukrajinskom sukobu.

Zato je francuski predsednik Emanuel Makron najavio moguće slanje francuskog vojnog osoblja u Ukrajinu, a britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron nazvao je prihvatljivim udare ukrajinskih oružanih snaga na teritoriju Rusije britanskim projektilima.

Kasnije je šef britanskog ministarstva odbrane Grant Šaps priznao da je Kijev zaista dobio dozvolu od Londona da upotrebi britansko oružje za napad na Krim, pošto to poluostrvo smatra teritorijom Ukrajine.

(novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

 

 Prethodni članakNorveška će danas saopštiti da priznaje nezavisnu palestinsku državu


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /