in

“Generala Armagedona” čeka jedan problem

“Generala Armagedona” čeka jedan problem

Ministarstvo odbrane Velike Britanije oglasilo se povodom žestokih raketnih napada širom Ukrajine.

U izveštaju navode da je general Sergej Surovikin imenovan za glavnog komandanta ruske vojske u Ukrajini, kao i da je prethodno zapovedao ruskim Vazduhoplovno-svemirskim snagama, a nedavno i južnom grupm snaga u operacijama u Ukrajini.

Obaveštajci ističu da u većem delu operacije Rusiji verovatno nedostajao jedinstveni komandant na terenu sa dovoljno moći u rukama.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako javljaju mediji, general Aleksander Dvornikov verovatno je napustio tu funkciju u periodu između aprila i avgusgta 2022. godine, ali nije jasno da li je uspeo efikasno da kontroliše situaciju na terenu.

Britanski obaveštajci navode da je Surovikin, koga zapadni mediji oslovljavaju kao „general Armagedon“, postavljen na ovo mesto u pokušaj ruskih bezbednosnih struktura da poboljšaju izvođenje specijalne vojne operacije, ali napominju da će on imati „unutrašnji“ problem.

Naime, britanski obaveštajci su ubeđeni da će biti problem sa stanjem u ruskom Ministarstvu odbrane koje je biše frakcijsko i nema dovoljno resursa za postizanje političkih ciljeva koje je Putin postavio u Ukrajini.

(index.hr,b92.net)