in

Hag nema nikakve ingerencije da hapsi Putina, sve je to šarada

Hag nema nikakve ingerencije da hapsi Putina, sve je to šarada

Moskva ne priznaje Međunarodni krivični tribunal u Hagu, tako da je podizanje optužnice protiv Vladimira Putina samo šarada, jer u Rusiji oni nemaju nikakve ingerencije, ocenjuje advokat Branislav Tapušković za RT.

„Ni Amerika ni Rusija ni Kina ne priznaju Međunarodni krivični tribunal u Hagu, stoga ovaj sud nema nikakve ingerencije kada su te države u pitanju. Optužnice se mogu podizati i odnositi samo na državljane zemalja potpisnica sporazuma, tako da je to prosto šarada“, navodi Tapušković i dodaje:

„Ako ćemo o ratnim zločinima na tim teritorijama onda bismo morali krenuti od 2014. godine i svega što se dešavalo stanovništvu u Donbasu, ali onda bismo morali otići u širinu. Tvrdim da nemaju ingerencije da traže izručenje Putina ili bilo koga drugog iz Rusije.“

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Advokat Tapušković povlači paralelu sa SAD, dodajući da je, za razliku od ove situacije, koja je politički konstruisana protiv Rusije, u slučaju Amerike zaista bilo dokaza o ratnim zločinima na Bliskom istoku.

„Ratnih zločina je bilo u svim ratovima koje je izazivala Amerika i nije bilo govora o tome da se potegne pitanje odgovornosti čak ni običnih vojnika i oficira, a ne onih koji su ratove otpočinjali i komandno bili odgovorni. Prosto SAD nisu dopustile, istupanjem iz sporazuma, da ijedan njihov vojnik odgovara“, navodi advokat za RT Balkan.

„Bil Klinton je potpisao ovaj sporazum ali su SAD potpis ubrzo povukle kada je sud želeo da se pozabavi zločinima SAD u Avganistanu, Iraku… Čak je bilo reči i o tome da će Amerika pohapsiti sve sudije, ukoliko se to desi“, ističe Tapušković.

(RT)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /