in

Hag podigao novu optužnicu protiv Šešelja i još četvoro radikala

Hag podigao novu optužnicu protiv Šešelja i još četvoro radikala

Protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, kao još četvoro funkcionera stranke – Miljana Damjanovića, Ljiljane i Ognjena Mihajlovića i Miroljuba Ignjatovića, podignuta je haška optužnica, potvrdio je za Tanjug zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj.

Optužnicu je podigao Međunarodni rezidualni mehanizam u Hagu, naslednik Haškog tribunala.

„Tačno je da je optužnica podignuta. Reč je o novoj optužnici za nepoštovanje suda, izmišljenom delu koje je Haški tribunal sam sebi dao za pravo da uvede kao krivično delo. To zapravo znači da šta god oni procene da je nepoštovanje suda – mogu da optuže nekoga“, rekao je Aleksandar Šešelj.

Optužnica je, kaže, podignuta jer su radikali objavljivali knjige i druge štampane materijale, kao i video i audio materijale koji razotkrivaju na koji način su u Haškom tribunali svedoci optužbe bili, kako je rekao, instruirani i potkupljeni da svedoče protiv Vojislava Šešelja u njegovom osnovnom predmetu.

Podizanje nove optužnice u predizbornom periodu, prema njegovoj oceni nije slučajno, jer kako kaže, Haški tribunal „kao politički instrument zarad interesa i računa SAD“ prati političku situaciju, pa je sasvim moguće da su na osnovu toga procenili da baš sada podignu optužnicu.

Reč je, ističe Aleksandar Šešelj, o novom progonu SRS koji pokreće Haški tribunal kao instrument SAD, koji više od 20 godina ima krajnju nameru da uništi ovu stranku  kao glavnog protivnika za ostvarivanje ciljeva SAD u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje šta treba očekivati nakon podizanja optužnice, Aleksandar Šešelj ističe da misli da „ne dolazi u obzir“ da vlast u Srbiji izruči bilo koga Haškom tribunalu.

„Na taj način bi se svrstala u red najgorih vlastodržaca u Srbiji posle 5. oktobra. Mislim da u okviru vladajuće partije i koalicije ne postoji bilo kakva spremnost da do toga dođe“, rekao je on.

Aleksandar Šešelj je naveo da radikali nastavljaju svoju političku borbu i da ih podizanje optužnice neće u tome ometati.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /