in

Haos i totalna konfuzija u Kijevu: Zalužni smenjen?

Iz Kijeva stižu kontradiktorne informacije u vezi sa smenom glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine

Za samo pola sata iz Kijeva su stigle različite informacije o tome da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni smenjen.

Najpre je poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko izjavio kako je Zalužni smenjen, iako nije objavljen ukaz predsednika Ukrajine o smeni.

Gončarenko je kazao i da je Zalužnom ponuđeno mesto ambasadora u jednoj evropskoj zemlji, ali je on to odbio.

Potom se oglasilo Ministarstvo odbrane Ukrajine i u saopštenju demantovalo navode medija o smeni, mada je nejasno da li se misli na smenu Zalužnog ili smenu ministra odbrane Rustama Umerova.

Oglasio se i portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov koji je negirao da je Zelenski smenio Zalužnog.

„Definitivno ne, predsednik nije smenio vrhovnog komandanta“, odgovorio je Nikiforov za „Ukrajinsku pravdu“.

Zelenski je objavio snimak svog redovnog večernjeg obraćanja na Telegramu, ali u njemu nema ni reči o Zalužnom.

Ni bivši predsednik Ukrajine Peter Porošenko ne zna šta se tačno dešava u Kijevu.

On se oglasio iz Brisela rečima da su partneri Kijeva šokirani glasinama o smeni šefa oružanih snaga.

„Najbolje je odmah demantovati glasine. Ne potpisujte dekret ako planirate. Nemojte ga objavljivati, pocepajte ga ako je potpisan. On neće učiniti Ukrajinu jačom, a njegove posledice će biti izuzetno negativne“, poručuje Porošenko.

Ukrajinski novinar Roman Cimbaljuk tvrdi da je Zelenski imenovao rukovodioca glavne uprave vojno-obaveštajne službe Ukrajine Kirila Budanova za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine umesto Zalužnog.

Da je Zalužni smenjen tvrdi i urednik rubrike o odbrani u „Ekonomistu“ Šašank Džoši.

Glavna urednica RT i medijske grupe „Rasija sevodnja“ Margarita Simonjan navela je na Telegramu da, bez obzira da li je Zalužni smenjen ili ne, na njegovo mesto će doći Budanov.

„Haos na farmi je koristan za nas. Plus je lepo“, kaže Simonjan.

U više novinskih izveštaja zapadnih medija objavljenih u prethodnom periodu navodilo se da postoje nesuglasice između Zelenskog i Zalužnog. Povod je intervju koji je komandant ukrajinske vojske dao „Ekonomistu“ u kojem je priznao da je kontraofanziva propala.

To je izazvalo oštre kritike Kijeva koji je poručio Zalužnom da se kloni politike.

Podsetimo, čovek koga je prema novinskim izvorima Zelenski imenovao na čelo Oružanih snaga, Kiril Budanov, nalazi se na poternici Moskve.
Federalna služba bezbednosti utvrdila je da je Budanov, koji je bio šef Glavne obaveštajne uprave, odgovoran za napad na Krimski most koji se dogodio 8. oktobra 2022.

Budanov je optužen za krivična dela: stvaranje terorističke grupe, pokušaj terorističkog napada sa predumišljajem i nelegalna kupovina oružja i eksploziva.

Ruski istražni komitet je 3. oktobra optužio Budanova i nekoliko drugih vojnih komandanata u odsustvu da su naredili napade dronovima na rusku teritoriju u periodu od aprila 2022. do septembra 2023.

Da će miljenik CIA Budanov preuzeti mesto Zalužnog nedavno je obelodanio finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom.

Budanov je navodno izbor „prave predsednice Ukrajine“ Viktorije Nuland, jer je on „dovoljno lud da raznese nuklearnu elektranu“

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /