in

Iznenađenje u Crnoj Gori: Nezvanični rezultati popisa

Pretpostavlja se da će broj nacionalnih Crnogoraca biti manji nego na popisu 2011. godine od oko 43 odsto, dok će broj građana koji govore crnogorski biti blizu 30 odsto

Uprava za statistiku Crne Gore najavila je da će 25. januara saopštiti preliminarne rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u toj zemlji koji je održan od 3. do 28. decembra 2023. godine.

Kao što se očekivalo, najviše pažnje pobuđuju identitetska pitanja – nacija, jezik i vera.

Prema nezvaničnim saznanjima, broj Srba u Crnoj Gori premašiće 36 odsto, dok je govornika srpskog jezika više od 52 odsto. Ovo pokazuje da se Crnogorci vraćaju svom iskonskom identitetu.

Pretpostavlja se da će broj nacionalnih Crnogoraca biti manji nego na popisu 2011. godine od oko 43 odsto, dok će broj građana koji govore crnogorski biti blizu 30 odsto.

Problem u kojem su se Crnogorci našli nastao je iz razloga što su se nacionalne manjine okrenule svojim identitetima, naročito Bošnjaci, koji su treći po brojnosti narod u ovoj državi.

Srpski jezik da dobije status službenog

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić nedavno je kazao za „Novosti“ da se nada da će se nakon popisa otvoriti dijalog u parlamentu koji bi mogao da dovede do rešenja da srpski jezik dobije status službenog.

„Kao politički predstavnik srpskog naroda, svakako bih se zalagao da natpolovična volja naroda bude odslikana i u najvećem pravnom aktu naše zemlje“, kazao je Mandić.

Bivši sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić ne veruje da će se želje šefa parlamenta ostvariti, odnosno da će realizovati ideju da izmenom ustava srpski jezik postane službeni u Crnoj Gori.

Direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović saopštio je da je popisano 627.340 osoba, 201.935 domaćinstava i 365.139 stanova.

Ranije popise obeležile su tenzije, pritisci, antisrpska histerija režima Mila Đukanovića, ali čak i u takvom ambijentu, broj Srba u Crnoj Gori enormno je počeo da raste, pa je 2011. godine, na poslednjem popisu, iznosio 28 odsto.

Bivši predsednik SO Cetinje Jovan Markuš kaže da je od početka popisa pre 13 godina „mirisalo“ da se tadašnja vlast sprema da našteluje rezultate popisa.

„Kada su sabrani svi podaci, u Monstatu je, konstatovan broj Srba od 32,4 odsto, a govornika srpskog jezika bilo je blizu 48 odsto“, navodi za „Novosti“ Markuš.

Ipak, i ta brojka je ispravljena, pa je kao zvanični podatak ostalo da je broj Srba u Crnoj Gori na popisu 2011. godine – 28 odsto.

„Političari poput Mila Đukanovića ne mogu da zaustave proces u kom mladi ljudi sve više shvataju kako su ih stariji varali i obmanjivali. A Đukanović u tome ima velike zasluge“, podseća Markuš i dodao da se bivši šef države i DPS-a Milo Đukanović protivio sprovođenju popisa zbog toga, kako je tvrdio, „ideolozi velike Srbije žele da posrbe Crnu Goru“.

(Novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /