in

Izrael će upravljati Gazom posle rata

Izrael će upravljati Gazom posle rata

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena potvrdila je da će Izrael „verovatno“ zadržati bezbednosnu kontrolu nad Pojasom Gaze na kraju rata.

Cilj ovoga je uništenje islamskog ekstremističkog Hamasa.

„Mislim da svi mogu da predvide period posle završetka sukoba u kojem će izraelske snage verovatno još uvek biti u Gazi i imati neke početne bezbednosne odgovornosti“, izjavio je sinoć portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće Džon Kirbi za Si-En-En (CNN).

To je prvi put da je jedan američki zvaničnik rekao javno šta će se dogoditi i to dva dana pošto je premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio da će Izrael morati da zadrži „ukupnu bezbednosnu odgovornost u Gazi na neodređeno vreme“, navode izraelski mediji.

Izraelski zvaničnici su još ranije rekli da nisu zainteresovani za ponovnu okupaciju Gaze, a Netanjahuova izjava izazvala je zabrinutost da on utire put da se upravo to desi.

Potom su američki zvaničnici nekoliko puta izjavili da se protive ponovnoj okupaciji.

Kirbi je međutim zauzeo malo drugačiji pristup, prihvatajući izraelsku poziciju da će izraelska vojska morati da bude zadužena za bezbednost izvesno vreme posle rata.

„Koliko dugo i gde i do koje razmere i obima je isuviše rano da se zna“, rekao je Kirbi i dodao da će prepustiti Netanjahuu da objasni šta znači neodređeno.

On je objasnio za CNN da SAD smatraju kako bi ponovna okupacija Gaze bila greška Izraela.

„SAD su usredsređene na osmišljanje dugotrajne vladajuće strukture u Gazi“, rekao je Kirbi, dodajući održivog plana još nema.

„Mi znamo šta nećemo da vidimo u Gazi posle sukoba, nećemo da vidimo kontrolu Hamasa i ne želimo da vidimo ponovnu okupaciju Izraela“, rekao je Kirbi.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi je navodno odbacio predlog direktora Centralne obaveštjne službe Vilijama Bernsa (William Burns) u Kairu da privremeno bude odgovoran za bezbednost u Gazi dok Palestinska uprava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa sa druge palestinske teritorije, Zapadne obale, priprema da preuzme kontrolu.

Sisi je rekao Bernsu da Egipat neće imati ulogu u zbacivanju Hamasa jer je ta organizacija pomogla da granica sa Gazom bude relativno mirna u proteklim godinama, objavio je Vol strit džornal ( Wall Street Journal) u sredu, pozivajući se na egipatske zvaničnike.

Kirbi je rekao da Bajdenova administracija veruje da bi Palestinci trebalo da budu odgovorni za svoju budućnost, ali da se sada razmatra kako će vladajuća struktura izgledati kada će se uspostaviti i ko će u tome učestvovati.

Rat Hamasa i Izraela započet iznenadnim napadima palestinskih ekstremista na južnu izraelsku teritoriju traje već 34. dana.

Izrael se zarekao da će uništiti Hamas i posle neprekidnog bombardovanja Gaze, 27.oktobra započeo je i kopnene operacije.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Beta)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /