in

Izrael sa 35.000 vojnika, tenkovima i avijacijom krenuo na Hamas

Izrael sa 35.000 vojnika, tenkovima i avijacijom krenuo na Hamas

Izrael je sa 30-35 hiljada vojnika krenuo na palestinski Hamas u Pojasu Gaze.

To je odgovor na udar sa oko 2000 raketa koji su 7. oktobra u ranim jutarnjim časovima na teritoriju Izraela izveli pripadnici oružanog krila Hamasa.

Taj udar istovremeno je pratio prodor na pet tačaka na izraelsku teritoriju Hamasovih udarnih grupa.

Izraelska armija je saopštila da je u prvih deset sati napada bilo oko 300 poginulih i preko 1500 ranjenih cicila. Svoje gubitke nije objavila.

Palestinski gubici nisu za isto to vreme bili ništa manji, a izraelska operacija „Čelični mačevi“, sa masovnim korišćenjem avijacije, raketa i tenkova tek je počela.

Nejasno je šta je pravi cilj Hamasa, ali je već sada jasno da su palestinski udari srušili mit o svemogućem Mosadu i svemoćnom izraleskom PVO sistemu Gvozdena kupola.

Izraelski avioni noćas su razarali komandni centar Hamasovih raketnih snaga i jedno od uporišta radikalne grupe Islamski džihad koju Tel Aviv smatra terorističkom.

Izraelska armija je priznala da je u Gazi tukla i džamije, za koje tvrdi da su korišćene za „terorističke aktivnosti“.

List Haarec je objavio da se borbe vode na pet lokacija širom zemlje.

Vojno krilo Hamasa (brigade Al-Kasam) saopštilo je da izvodi operaciju „Potop Al-Aksa“ i da je zarobilo 35 vojnih lica Izraela i doseljenika.

Premijer Izreala Benjamin Netanjahu naredio je široku mobilizaciju rezervista i kao cilj postavio „uništenje Hamasa“.

Izraelski vojni ekspert Jakov Kedmi izjavio je:

„Sve upućuje na zaključak da su se Palestinci za ovaj udar pripremali nekoliko godina i, nažalost, uspeli su. Pošto su i Hamas i izraelska vlada ovo što se dešava proglasili ratom, pred Tel Avivom su dve mogućnosti.

Prva je – nastavak rata i uništenje Hamasa, sa prepuštanjem Gaze Palestinskoj autonomiji. Druga je – nanošenje ozbiljnih udaraca Hamasu, sa pregovorima o oslobađanju talaca i vraćanjem situacije u pređašnje stanje. Sve do naredne Hamasove provokacije“.

(Fakti)

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /