in

Izraelska vojska ušla u grad Gazu i započela bliske borbe sa Hamasom

Izraelska vojska ušla u grad Gazu i započela bliske borbe sa Hamasom

Izraelske odbrambene snage (IDF) ušle su u Gazu (administrativni centar Pojasa Gaze), završavajući njeno opkoljavanje, piše The Hill , pozivajući se na izraelske izvore.

Portparol IDF Danijel Hagari rekao je novinarima da, nakon što su opkolili grad, ratni brodovi i avioni pomažu pešadiji i oklopnim vozilima da napadaju komandne centre Hamasa, mesta za lansiranje raketa i drugu infrastrukturu.

„Naše snage uništavaju teroriste u bliskoj borbi, na svakom mestu gde je borba potrebna, čak i ako je teško, ID i njeni vojnici imaju prednost“, rekao je on.

Načelnik generalštaba ID Herci Halevi rekao je da izraelske trupe deluju u centru grada Gaze i da se „bore licem u lice“.

Naše snage se bore na urbanom, nepristupačnom terenu, što zahteva profesionalizam i veliku hrabrost“, rekao je on.

Ofanziva na glavni grad sektora usledila je nekoliko sati nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao da su njegove trupe na periferiji grada i spremne da „napadnu i pobede“. Na društvenoj mreži X, premijer je napisao: „Ništa nas neće zaustaviti.

Izraelski upad u grad Gazu dolazi manje od nedelju dana nakon što je Netanjahu najavio proširene kopnene operacije u enklavi, „označavajući ono što se očekuje da će biti početak brutalne faze borbi“, piše The Hill.

List napominje da će, ako Izrael želi da potpuno uništi Hamas, njegovi vojnici „morati da se bore za svaku kuću i da prodru u ogromnu mrežu tunela ispod grada“.

Izrael je dosledno isticao potrebu da se iskoreni palestinska radikalna grupa Hamas, koja je napala južni Izrael 7. oktobra, ubivši više od 1.400 ljudi i uzevši više od 200 talaca.

Tokom izraelske vojne operacije pod intenzivnim bombardovanjem pojasa Gaze, već je ubijeno oko 9 hiljada Palestinaca, ali će produžena kopnena invazija na pojas Gaze dovesti do još većeg broja žrtava, napominje The Hill.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /