in

Jemen u plamenu nakon napada SAD i Velike Britanije

Američko vazduhoplovstvo potvrdilo je da su američka vojska i njeni saveznici izveli udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija, a predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da su udari direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su, uz podršku saveznika, u četvrtak uveče izvele udare na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu, potvrdili su zvaničnici.

Udari su izvedeni iz aviona, brodova i podmornica, a za cilj su, kako navode zapadni saveznici, imali vojne kapacitete Huta. Za napade su korišćene rakete tipa „tomahavk“ lansirane sa brodova i iz borbenih aviona, a ciljevi su bili logističke centri Huta, sistemi PVO i skladišta oružja, prenosi Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste jemenski pobunjenici Huti, saopštila je Bela kuća.

Bajden je rekao da su udari direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru. Huti su u napadima prvi put u istoriji koristili protivbrodske balističke projektile, naveo je Bajden.

On je istakao da su napadi Huta ugrozili američko osoblje, pomorce, civile, partnere SAD, kao i međunarodnu trgovinu i slobodnu plovidbu i dodao da neće oklevati da preduzima dalje mere za zaštitu ljudi i slobodne komercijalne plovidbe.

Ovo su prvi takvi udari na položaje Huta od kada je ova grupa počela da napada međunarodne brodove koji plove u Crvenom moru, navodi Rojters.

Američko vazduhoplovstvo potvrdilo je da su američka vojska i njeni saveznici izveli udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija, a među gađanim ciljevima su komanda i kontrolni centri, skladišta municije, lanserski sistemi, proizvodni pogoni i protivvazdušni radarski sistemi, navedeno je u saopštenju američkog vazduhoplovstva.

Jemenska novinska agencija SABA u Sani je prenela da je sprovedeno više vazdušnih napada na glavni grad Sanu i provincije Hodejda, Sada i Damar.

Libanski „Majadin“ navodi da su udari bila usmereni na lokacije u blizini aerodroma u Hodejdi i oblasti u okrugu Zabid u obali Crvenog mora u zapadnom Jemenu.

Ta mreža dodaje i su napadi bili usmereni na kamp Kahlan, istočno od grada Saada, u severnom Jemenu.

U udarima je korišćeno više od 100 precizno navođenih projektila.

Zvaničnik Huta Husein Al Izi poručio je da će SAD i Velika Britanija „platiti visoku cenu“ nakon što su te dve zemlje izvele napade na položaje te pobunjeničke grupe u Jemenu.

Portparol jemenskih Huta rekao je da nema opravdanja za ovu akciju SAD i Britanije, prenosi Rojters.

Huti su takođe najavili da će se nastaviti napade na brodove u Crvenom moru koji plove ka Izraelu.

Nekoliko desetina antiratnih aktivista protestovalo je na Tajms skveru u Njujorku i ispred Bele kuće u Vašingtonu zbog napada SAD i Velike Britanije na vojne ciljeve Huta u Jemenu. Učesnici protesta rekli su da taj napad preti da izazove eskalaciju rata u Pojasu Gaze.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /