in

Kad dođeš sa oružjem na ruske granice pa hoćeš u Moskvu – I sad si „mnogo pametan“

Kad dođeš sa oružjem na ruske granice pa hoćeš u Moskvu – I sad si „mnogo pametan“

Nemačka politička legenda Volfgang Šojble priznao da su napravljene greške u ophodjenju prema Rusiji, dok je bio na vlasti.

Šojble je, za dnevnik „Handelsblat“, kazao da je ljut na sebe. „Nismo želeli ništa da vidimo i to svako od nas“, podvukao je on misleći i na druge političare koji su bili na vlasti, pa i bivša kancelarka Angela Merkel.

Ukazao je da je, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, sa svojim ruskim kolegom razgovarao kako delovati protiv islamističkog terorizma, ali nije, kaže, nikada pogledao šta Rusija radi u Čečeniji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Takođe kaže nije slušao reči tadašnjeg predsednika Poljske Leha Kačinskog, koji mu je još u to doba rekao da će Rusija napasti Gruziju. „Najpre dolazi Gruzija na red, onda Ukrajina, pa Moldavija i potom baltičke države i Poljska. Bio je u pravu“, priznao je Šojble.

Političar, koji je obeležio pet decenija političkog života Nemačke, rekao je da je zapanjujuće da Merkelova i dalje ne govori ništa u vezi Rusije, da ne priznaje da su napravljene greške.

Šojble naglašava da su ranije vlasti morale znati da će Vladimir Putin napasti Ukrajinu.

„Putin je javno govorio da je raspad bivšeg SSSR-a najveća katastrofa, koju želi da ispravi“, prisetio se on. Upitan koga ubraja u najveće nemačke kancelare naveo je Konrada Adenauera, Vili Branta i Helmuta Kola.

U njegovoj listi nema Merkelove sa kojom je dugo sarađivao. „Da li će Merkelova biti među velikim kancelarima je možda prerano proceniti“, dodao je on.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(tanjug)

The post Kad dođeš sa oružjem na ruske granice pa hoćeš u Moskvu – I sad si „mnogo pametan“ first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /