in

Kako su presečeni kablovi u Baltičkom moru

Kako su presečeni kablovi u Baltičkom moru

Telekomunikacioni kablovi su navodno prekinuti 8. oktobra, sumnja se na „spoljašnju aktivnost“

Estonija je kontaktirala kineske vlasti u okviru istrage o tome kako su dva telekomunikaciona kabla Baltičkog mora prekinuta, saopštilo je estonsko Ministarstvo inostranih poslova u ponedeljak.

Kablovi su prekinuti 8. oktobra, uz gasovod koji ispod Baltičkog mora spaja Finsku i Estoniju. Finski istražitelji su prethodno saopštili da je oštećenja izazvala „spoljašnja aktivnost“, dok su estonske vlasti javno posumnjale na „ljudsku umešanost“.

Rojters je prethodno izvestio da su jedan brod pod zastavom Rusije, i drugi, sa simbolima Hong Konga, bili prisutna na mestima nastanka štete, pozivajući se na podatke servisa za praćenje brodova i pomorsku analitiku „Marin trafik“.

„Estonija je bila u kontaktu sa kineskim vlastima kako bi podstakla saradnju u vezi sa istragom“, saopštio je portparol ministarstva spoljnih poslova u pismu britanskoj agenciji, dodavši da „Estonija želi da podstakne „svaki vid saradnje koji je neophodan za istragu.“

Istakao je da Rusija nije kontaktirana „jer nismo videli potrebu za tim.“

Kina je ranije danas pozvala na „objektivnu, poštenu i profesionalnu“ istragu oštećenja gasovoda, piše „Euraktiv“.

„Smatra se da je kinesko plovilo bilo normalno u datim vodama u vreme incidenta i da nisu pronađene nikakve abnormalnosti zbog loših uslova na moru u to vreme“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova novinarima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je u ponedeljak da Moskva negira bilo kakvu umešanost.

Bilo kakve pretnje Rusiji su „neprihvatljive“, odgovorio je Peskov na pozive letonskog predsednika Edgarsa Rinkevičsa da NATO zatvori Baltičko more ukoliko se Moskva označi kao krivac.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /