in

Kanada odbila da izruči nacistu Jaroslava Hunku Rusiji

Naš zahtev za ekstradiciju je formalno odbijen, izjavio je neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova

Otava je odbila da Moskvi izruči bivšeg esesovca Jaroslava Hunku, kome je kanadski parlament aplaudirao, rekao je za „RIA Novosti“ neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

„Naš zahtev za ekstradiciju je formalno odbijen, navodeći kao razlog nepostojanje sporazuma o ekstradiciji između naših zemalja“, naveo je sagovornik agencije.
Ruski ambasador u Otavi Oleg Stepanov izjavio je ranije da je Rusija kanadskim vlastima podnela zahtev za izručenje bivšeg esesovca Jaroslava Hunke, kome je kanadski parlament aplaudirao.

Ruski ambasador je ukazao da su kanadske vlasti obećale da će razmotriti mogućnost izručenja Hunke Rusiji, napomenuvši da, uprkos svim uveravanjima, „još nema odgovora iz Ministarstva pravde i drugih resora“.

Krajem septembra, ukrajinski predsednik  Vladimir Zelenski posetio je kanadski parlament, u koji je, između ostalih, pozvan i 98-godišnji Hunka, koji je predstavljen kao „ukrajinsko-kanadski veteran Drugog svetskog rata, koji se borio protiv Rusa za nezavisnost Ukrajine“.

Publika ga je dočekala ovacijama. Skandal je izbio kada je postalo jasno da se Hunka borio u sastavu Galicije.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /