in

Kineski bloger osuđen na uslovnu smrtnu kaznu

Kineski bloger osuđen na uslovnu smrtnu kaznu

Sud u Pekingu je danas izrekao uslovnu smrtnu kaznu australijskom piscu i blogeru kineskog porekla, Jangu Hengdžunu.

On je bio pritvoren u Kini pre pet godina, a suđenje je završeno pre tri godine, održano iza zatvorenih vrata pod optužbama za špijunažu, izveštava Tanjug.

Kina ga je optužila za špijunažu u korist nepoznate zemlje, ne pružajući detalje o slučaju. Uslovna smrtna kazna znači da će verovatno biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora, ukoliko ne počini nikakav prestup tokom naredne dve godine.

Australija je izrazila zaprepašćenje odlukom suda i pozvala kineskog ambasadora na razgovor, kako je saopštila ministarka spoljnih poslova, Peni Vong. Ona je naglasila da, ako Jang ne počini nijedan ozbiljan zločin u naredne dve godine, kazna mu može biti preinačena u doživotni zatvor.

Feng Čong, stručnjak iz Sidneja, apelovao je na australijsku vladu da zatraži uslovno puštanje Janga iz zdravstvenih razloga. Jang je odbacio optužbe protiv njega.

Advokat za ljudska prava u Pekingu, koji je pratio slučaj, potvrdio je Jangovu kaznu, ističući da je proglašen krivim po svim tačkama optužnice.

Porodica Janga, koja živi u Sidneju, izrazila je šok i razočaranje ovom vesti, koja je došla kao krajnje neprijatno iznenađenje. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije davalo komentare o ovom slučaju.

Jang, australijski državljanin rođen u Kini, bio je aktivan u Njujorku pre nego što je uhapšen na aerodromu u Guangdžou 2019. godine. On je negirao optužbe da je špijunirao za Australiju ili Sjedinjene Američke Države.

Njegova dva sina, koji žive u Australiji, su pisala premijeru Entoniju Albanezeu, tražeći Jangovo oslobađanje iz zdravstvenih razloga, s obzirom na to da mu je otkrivena cista na bubregu veličine 10 centimetara koja može zahtevati operaciju.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /