in

Kolektivna paranoja: „Moramo da budemo spremni za rat sa Rusijom, napašće“

Rumunija nije spremna za mogući rat sa Rusijom, a mora da bude, rekao je u četvrtak načelnik odbrane zemlje general Georgi Vlad.

Vlad je u intervjuu objavljenom za „Evropa libera Romanija“ u četvrtak rekao: „Ako Putin pobedi u Ukrajini, glavna meta će biti Republika Moldavija. Uveren sam da će Putinova politika eskalirati u bliskoj budućnosti“, dodao je rumunski general.

General je pozvao na dobrovoljnu osnovnu vojnu obuku muškarce i žene mlađe od 35 godina.

„Ciljamo starosnu grupu od 18 do 35 godina, bez obzira na pol, nacionalnost, verska uverenja, mlade ljude koji žele da obuče vojnu uniformu. Hajde da platimo ovu uslugu i obučimo ih prema osnovnim principima vođenja rata“, rekao je Vlad, navodeći primer Švedske.

„Dajem vam primer Švedske. Anketirali su 40.000 mladih i 8.000 mladih se upisalo u program. Rumunija bi trebalo da usvoji sličan sistem“, rekao je on.

„Hajde da ciljamo one koji žele da nauče kako da pucaju iz pištolja, kako da se snalaze u teškom okruženju, kako da prežive u teškom okruženju, kako da se zaštite od hemijskog oružja, kako da urade ličnu dekontaminaciju. Ima mnogo stvari koje se mogu naučiti“, rekao je general.


Kao razlog za nedostatke u pripremljenosti vojske general je naveo kraj regrutacije u Rumuniji. On je takođe pozvao na pravnu reformu kako bi se Rumuniji omogućilo da se brani od ruskih dronova.

Krhotine iz drona Kremlja pale su u Rumuniju prošlog septembra, bespilotna letelica (UAV) nije mogla da bude oborena jer rumunski zakon to ne dozvoljava, rekao je general.

Njegov poziv odjeknuo je posle sličnih nedavnih upozorenja drugih zapadnih vojnih i odbrambenih lidera, uključujući načelnika britanske vojske generala Patrika Sandersa, koji je prošle nedelje pozvao britansku vlast da „mobilišu naciju“ i da se pripreme za mogući rat u Rusiji.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Kolektivna paranoja: „Moramo da budemo spremni za rat sa Rusijom, napašće“ first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /