in

Komitet Državne dume odobrio projekat o konfiskaciji imovine za laži o ruskoj vojsci

Komitet Državne dume za državnu izgradnju i zakonodavstvo preporučio je Domu parlamenta u drugom čitanju da usvoji predlog zakona o konfiskaciji imovine zbog laži o ruskoj vojsci i javnih poziva na antiruske aktivnosti.

Državna duma će brzo usvojiti ovaj zakon – treće čitanje bi moglo da se održi 1. februara, izjavio je predsednik Državnog građevinskog komiteta Pavel Krašenjinjikov. Drugo čitanje zakazano je za 31. januar.

Autori dokumenta bili su predstavnici različitih frakcija koji su predlagali izmene Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku.

Pre svega, narodni predstavnici su predložili da se ozbiljno proširi član 104.1 Krivičnog zakonika Ruske Federacije, posvećen konfiskaciji imovine, novca i drugih vrednosti. Naime, dodati nove elemente – širenje falsifikata o vojsci i radu državnih organa, pozive na delovanje protiv bezbednosti zemlje, a direktno i same zločine protiv nacionalne bezbednosti.

„Svako ko izda Rusiju i pokuša da je uništi mora da pretrpi zasluženu kaznu i nadoknadi štetu nanetu zemlji na račun svoje imovine“, rekao je jedan od autora, predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

Predlog zakona neće imati retroaktivno dejstvo i primenjivaće se na nove prekršaje nakon stupanja zakona na snagu.

Zamenica predsednika Državne dume Irina Jarovaja ranije je pojasnila da je oduzimanje novca, vrednosti i druge imovine sada utvrđeno samo u vezi sa terorizmom i organizovanim kriminalom.

Sada će se, prema njenim rečima, ovaj oblik kazne primenjivati na sva krivična dela protiv nacionalne bezbednosti, na čijoj listi su špijunaža, radnje u interesu organizacija nepoželjnih u Ruskoj Federaciji, najamništvo i niz drugih.

Zahvaljujući novom predlogu zakona, proširuje se i lista ovih poslednjih – zbog krivičnih dela diverzantskog karaktera. Amandmani će, ukoliko budu usvojeni, omogućiti oduzimanje imovine, novca i drugih vrednosti namenjenih ili korišćenim za finansiranje kriminalnih radnji protiv bezbednosti zemlje, objasnio je Vjačeslav Volodin.

Kako je razjasnila Irina Pankina, prvi zamenik predsednika Komiteta Državne dume za državnu izgradnju i zakonodavstvo, konfiskacija se, pre svega, odnosi na sredstva izvršenja krivičnog dela, kao i na novac, dragocenosti i drugu imovinu stečenu kao rezultat krivičnog dela, izvršenje krivičnog dela ili se koristi za finansiranje nezakonitih radnji.

U međuvremenu, uz lišavanje imovine, poslanici predlažu da se zločincima oduzmu specijalna, vojna i počasna zvanja, klasni činovi i državne nagrade.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /