in

Lava guta grad, uzbuna na najvišem nivou (VIDEO)

U islandskom gradu Grindaviku kuće su se zapalile nakon što su se otvorile dve pukotine posle erupcije vulkana i izlila se lava, a nivo uzbune je podignut na najviši nivo.

Vulkan na islandskom poluostrvu Rejkjanes eruptirao je rano ujutru u nedelju i lava se izlila u ribarski grad Grindavik, objavio je Bi-Bi-Si.

Celokupno stanovništvo grada je ranije evakuisano, a barijere koje su izgrađene nakon erupcije u decembru delimično su zadržale lavu, ali pojedine su probijene.

Glavni put u Grindaviku je presečen izlivanjem lave.

Novinar i vulkanolog Robin Endruz rekao je za Bi-Bi-Si da izlivanje vulkanske lave iz dve pukotine trenutno ne pokazuje „nikakve znake usporavanja”.

Endruz je upozorio da erupcija može da izazove pogoršanje zdravstvenih problema kod ljudi koji imaju respiratorne probleme jer vulkanska aktivnost oslobađa gasove kao što je sumpor-dioksid koji iritiraju kožu, oči, nos i grlo.

Islandski predsednik Gudni Johaneson pozvao je u nedelju tokom obraćanja naciji na solidarnost sa onima koji ne mogu da ostanu u svojim domovima zbog erupcije vulkana. Johaneson je rekao da očekuje da će se situacija smiriti, javlja Tanjug.

Premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir rekla je da će se vlada sastati danas da bi razgovarala o obezbeđivanju smeštaja za evakuisane stanovnike.

Erupcija u nedelju je bila peta koja se dogodila duž poluostrva Rejkjanes od 2021. godine. Erupciji u vulkanskom sistemu Svartsengi u decembru prethodili su jaki zemljotresi.
Nakon toga, podignute su barijere oko vulkana da bi se lava usmerila dalje od Grindavika koji ima oko 4.000 stanovnika.

Avionski letovi na Islandu nisu otkazani nakon erupcije. Letovi sa aerodroma Keflavik u blizini vulkana odvijali su se normalno.

Na Islandu se nalaze 33 aktivna vulkana.(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /