in

Lavrov: Svet polaže nadu u BRIKS

Celom svetu je sasvim jasno da je „formula mira Zelenskog“, koju nameće Zapad, jednostavno ultimatum Rusiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

Dolar, kao postojeće ili potencijalno oružje, Zapad koristi za rešavanje političkih problema, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na prvom sastanku predstavnika članica BRIKS-a u okviru ruskog predsedavanja organizacijom.

Rusija je preuzela predsedavanje BRIKS-u 1. januara, a kao nove punopravne članice pridružile su Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija.

„Dolar je postao, očigledno za sve, ili aktivno ili potencijalno oružje Zapada za rešavanje političkih problema“, kazao je Lavrov.

On je naglasio da se dolar i grantovi međunarodnih finansijskih institucija aktivno koriste „kao instrumenti prinude“.

„Unilateralne sankcije podrivaju uspostavljene lance proizvodnje i snabdevanja i podrivaju njihove razvojne izglede, pre svega u zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike. Umesto široke humanitarne saradnje, usađuje se takozvana ‘kultura otkazivanja’“, napomenuo je Lavrov.

Lavrov je naglasio da inicijative Brazila i Južne Afrike za rešenje u Ukrajini, Zapad čak ni ne razmatra na sastancima o „formuli mira Zelenskog“.

„SAD i saveznici nameću međunarodnoj zajednici famoznu ‘formulu Zelenskog’ i pokušavaju da istu tu formulu predstave kao jedini način za rešavanje sukoba. To što taj način nije ništa drugo nego ultimatum Rusiji, što je jednostavno nemoguće njegovo ispunjenje i nije na čast onima koji pokušavaju da se predstave kao spoljnopolitički zvaničnici i efikasni menadžeri, očigledno je svima“, naveo je Lavrov.

Šef ruske diplomatije se osvrnuo i na situaciju na Bliskom istoku, istaknuvši da „postoji realna opasnost od destabilizacije mnogo većeg područja u tom važnom regionu sveta“.

„Nedavno se u Davosu održao još jedan sastanak kopenhagenskog formata o ‘formuli mira’ Zelenskog, gde su bile predstavljene neke od vaših zemalja. Nakon toga sam imao razgovore sa kolegama iz niza prijateljskih država, uključujući i o tome koja je uloga dodeljena zemljama Globalnog juga na tim sastancima“, istakao je Lavrov.

Ruski ministar je istakao da Moskva doživljava BRIKS kao bastion, prototip multipolarnog sveta, čijem stvaranju, u ime svetlije i harmoničnije budućnosti naroda – svi pokušavaju da doprinesu.

„BRIKS- a je u potpunosti sposoban da formira globalnu agendu, dosledno brani interese svetske većine, nudi svoju viziju kontura budućeg svetskog poretka zasnovanu na objektivnom razvoju događaja, a ne na veštački konstruisanoj šemi, osmišljene da uspore razvoj čovečanstva“, ocenio je.

Lavrov je dodao da zemlje BRIKS-a predstavljaju 30 odsto kopnene teritorije planete, 45 odsto svetske populacije, da uživaju u značajnim obima globalne proizvodnje nafte i drugih resursa, kao i da izvoze četvrtinu proizvoda na globalnom nivou.

„Verujem da sa tako bogatim potencijalom, ne možemo sebi da dozvolimo da jednostavno budemo spoljni posmatrač, posebno imajući u vidu nade koje zemlje Globalnog juga i istoka polažu u BRIKS“, zaključio je Lavrov.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /