in

Leteli u blizini Krima, dva sata pre napada

Izviđačke letelice iz Velike Britanije, Italije i SAD letele su u blizini Krima, dva sata pre napada na ovo poluostrvo.

Agencija se poziva na podatke portala Flightradar24.

Ranije u sredu, guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da sistemi protivvazdušne odbrane u gradu dejstvuju. Najmanje jedan vazdušni cilj je uništen. Olupina je pala na prazno zemljište u blizini Ljubimovke.

Ono što je posebno privuklo pažnju nakon čitavog događaja jeste to da su američki avion za pomorsko izviđanje P-8A „posejdon“ i britanski izviđački avion RC-135V, dva sata pred napad preleteli preko Rumunije duž obale Crnog mora. Nešto ranije pre njih, sličnom putanjom kretali su se italijanski „avaks“ E-550A i američka izviđačka bespilotna letelica RKu-4B „global hok“.

Putevi letenja drona i Posejdona počeli su u blizini američke pomorske vazdušne baze Sigonela na Siciliji. Britanski avion, prema Flightradaru, napravio je polukružno zaokret prema Velikoj Britaniji. Veruje se da je italijanski izviđački avion doleteo u Crno more iz centralne Italije.

Dana 21. januara, američki avion takođe je leteo oko 250 kilometara od zapadne obale Krima u vazdušnom prostoru iznad rumunske obale Crnog mora u blizini granice sa Ukrajinom, kada je rusko Ministarstvo odbrane prijavilo presretanje ukrajinskih vazdušnih projektila iznad Crno more kod zapadne obale poluostrva. Putanja američkog aviona počela je i na Siciliji u blizini američke vazduhoplovne baze.

(Tass)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /