in

Lideri EU nisu uspeli da se dogovore oko drugog mandata Fon der Lajenove

Lideri EU nisu uspeli da se dogovore oko drugog mandata Fon der Lajenove


Lideri EU nisu u ponedeljak uveče podržali Ursulu fon der Lajen za još jedan mandat predsednice Evropske komisije, uprkos uveravanjima francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca da se približavaju dogovoru, prenose mediji.

„Večeras nema dogovora“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel novinarima u ponedeljak kasno uveče posle večere lidera.

Jedan evropski diplomata rekao je za „Politiko“ da su se pregovarači dogovorili oko tri imena, ali da će se pregovori ipak nastaviti kasnije.

Nakon evropskih izbora, rani konsenzus je postignut da Nemica Fon der Lajen dobije drugi mandat kao predsednica Evropske komisije. Portugalac Antonio Kosta je viđen kao predsednik Evropskog saveta, Maltežanka Roberta Metsola kao šefica Evropskog parlamenta i Estonka Kaja Kalas kao šefice spoljne politike bloka.

Očekivanja su bila velika pošto se 27 šefova država i vlada sastalo u Briselu na večeri, u nadi da će podeliti četiri najviša mesta u bloku između sadašnje koalicije Evropske narodne partije desnog centra, socijalista i liberala.

Nakon što je Makronovu stranku porazila krajnja desnica na izborima, njegova odluka da raspusti francuski parlament i raspiše vanredne izbore je naizgled ubrzala diskusije o najvišim poslovima. Obično pregovori traju nedeljama.

Poslednjih nedelja, evropski lideri su takođe naglasili potrebu za kontinuitetom s obzirom na sukob u Ukrajini i potencijalni povratak bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Ali, nade u brz dogovor nestale su u ponedeljak uveče pošto je Evropska narodna partija (EPP), pobednik izbora za Evropski parlament, zatražila više ustupaka i više svojih ljudi na najvišim pozicijama. Očekivano, EPP je želela da ponovo imenuje Fon der Lajen i Metsolu, koje pripadaju njihovoj političkoj porodici. Pored toga, EPP je predložila socijalistima da se mandat predsednika Evropskog saveta podeli na dva dela od po 2,5 godine – i da EPP dobije jedan od njih.

Ovo je zauzvrat iznerviralo Socijaliste i demokrate (SiD), koji su se nadali da će dobiti posao za Kostu.

Drugi razlog zbog kojeg su pregovori propali je taj što italijanska premijerka Đorđa Meloni nije bila zadovoljna kako se veče odvijalo, reklo je nekoliko EU diplomata. Melonijeva, koja je bila jedan od retkih lidera koji je sa evropskih izbora izašla kao pobednik, bila je nezadovoljna pokušajima drugih lidera EU da je isključe iz pregovora.

Lideri EU će se sada ponovo sastati u Briselu od 27. do 28. juna, u nadi da će postići dogovor o liderima bloka pre glasanja u Evropskom parlamentu o sledećem predsedniku Komisije koje je planirano za sredinu jula.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /