in

Lukašenko u Moskvi: Branićemo se svim sredstvima

Lukašenko u Moskvi: Branićemo se svim sredstvima

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će u slučaju potrebe njegova zemlja upotrebiti sva sredstva da se zaštiti.

„Ako bude potrebno upotrebićemo sve što imamo da zaštitimo naše države i naše narode. Nikoga ne ucenjujemo, tako će biti“, rekao je Lukašenko na sednici Vrhovnog državnog saveta Savezne države Rusije i Belorusije u Moskvi.

On je dodao da je juče sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom održao „temeljne razgovore“ – na dnevnom redu su, između ostalog, bila pitanja bezbednosti i odbrane, kao i razvoja vojno-industrijskog kompleksa Savezne Države Rusije i Belorusije.

„Formiran je efikasan sistem odbrane i osiguravanja bezbednosti Savezne države u okviru kojeg uspešno funkcioniše regionalna grupacija snaga i zajednički regionalni sistem PVO“, rekao je Lukašenko.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Po rečima Lukašenka, situacija oko Belorusije i Rusije nije laka.

„Međutim, bez sumnje smo dostojanstveno izdržali prve ‘masovne udare’“, rekao je beloruski lider.

Po rečima Lukašenka, NATO povećava broj snaga i sredstava pored granica Belorusije i Rusije.

„Nakon neuspelih pokušaja ekonomske blokade, odlučili su da nas zauzmu na prepad. Da su ozbiljnije razmišljali ne bi to uradili, jer je ekonomija u principu samodovoljna. Nakon što nije uspeo ekonomski pritisak, počeli su ciljano da vrše pritisak i u vojnom smislu, da povećavaju snage i sredstva NATO-a kod granica Belorusije i Rusije“, rekao je Lukašenko.

Kako je dodao, „sada ih posebno brine Kalinjingradska oblast“.

„Postaje sve jača retorika globalnog oružanog sukoba“, ocenio je beloruski lider.

Takođe je istakao da se u Belorusiju neprekidno sliva oružje iz Ukrajine.

„Iz Ukrajine je oružje počelo neprekidno da se sliva u Rusiju, a preko Rusije nama. Naša granica sa Ukrajinom je potpuno zatvorena. Oružje stiže preko Brjanske i drugih oblasti“, rekao je Lukašenko.

Takođe je dodao da je u Belorusiji otkriveno nekoliko skladišta oružja i eksploziva diverzanata iz Ukrajine.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko juče je doputovao u Moskvu. Odmah po dolasku sastao se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Sputnik)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /