in

Mađarska je suverena zemlja, mi nismo 51. američka država

Mađarski ministar spoljnih poslova je poručio da je Mađarska država koju svi moraju da poštuju i da ne postupa prema uputstvima

Mađarska je suverena država i ne mari za uputstva Sjedinjenih Država o tome kako da nastavi sa ratifikacijom kandidature Švedske za članstvo u NATO, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto povodom izjave američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, koji je upozorio da američko „strpljenje“ ne može biti neograničeno kada je reč o napredovanju Švedske u pridruživanju Alijansi.

„Pre svega, želim da jasno stavim do znanja da svi moraju da shvate da je Mađarska suverena zemlja. I ne samo da svi moraju da razumeju, već svi moraju da je poštuju. Bez obzira na to da li je to velesila Istoka ili supersila Zapada ili bilo koja druga zemlja – moraju da poštuju da je Mađarska država i da je mađarski parlament suvereni entitet“, rekao je Sijarto.

On je dodao da Mađarska nikada neće da postupa prema uputstvima koja dolaze sa bilo kog mesta u svetu.

„Ovakve izjave su apsolutno nepotrebne i apsolutno pokazuju nepoštovanje prema Mađarskoj“, ocenio je Sijarto.

On je ukazao da Mađarska nikada ne kritikuje odluke Sjedinjenih Država, niti odluke Kongresa.

„Nikada se ne mešamo u ono što oni stavljaju na dnevni red ili šta ne čine. I to je naše očekivanje od drugih. Nije nam teško da budemo iskreni zbog ovakvih uputstava, jer mi nismo 51. američka država, već veoma suverena zemlja, poručio je šef mađarske diplomatije.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /