in

Mađarska: “Srbija je ponosna nacija

Srbiji ne treba uslovljavati članstvo u Evropskoj uniji pitanjem Prištine, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

U intervjuu za Hinu Sijarto je naveo da Rusija nije pretnja nijednoj članici NATO.

Šef mađarske diplomatije boravio je juče u Petrinji, gde je otvorio novu osnovnu školu, izgrađenu nakon razornog zemljotresa, koji je pogodio ovaj hrvatski grad krajem 2020. godine, za čiju gradnju je Mađarska donirala gotovo 22 miliona evra.

Govoreći o proširenju Evropske unije, Sijarto je rekao da je taj projekat nedovršen dok njegove članice ne postanu sve države zapadnog Balkana.

Verujemo da Evropskoj uniji više treba zapadni Balkan nego što je zemljama zapadnog Balkana potrebno članstvo u Evropskoj uniji, rekao je Sijarto.

EU pati od gubitka konkurentnosti, rata, ratnog zamora i sve veće irelevantnosti u globalnoj politici, a proširenjem bi dobila novu svežinu i zamah, kazao je šef mađarske diplomatije i najavio da će Mađarska tokom svog predsedavanja Unijom u drugoj polovini ove godine staviti veliki naglasak na ubrzanje tog procesa.

Mađarska je, istakao je Sijarto, apsolutno zainteresovana za stabilnost zapadnog Balkana, a njegova vlada se protivii evropskim sankcijama protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji, kako navodi agencija, često preti otcepljenjem entiteta iz Bosne i Hercegovine.

Hina podseća da su Dodika već sankcionirale Velika Britanija i Sjedinjene Države i dodaje da Sijarto smatra da evropske sankcije nikad nisu uspele nigde te da nema smisla kažnjavati demokratsko izabranog čelnika jer to samo pogoršava situaciju.

Uz napomenu da je Budimpešta čest Dodikov sagovornik, navodi se da umesto sankcija preferira dijalog i raspravu, te da kroz razgovore sa predsedimkom Republike Srpske shvata da je on apsolutno predan evropskom putu svoje države.

Sijarto, prenosi agencija, stoga smatra da ubrzanje članstva u EU-u treba iskoristiti kao zajednički imenitelj koji će ujediniti sve čelnike i narode unutar BiH, što će smanjiti tenzije.

Šef međarske diplomatije, navodi se, tvrdi da je Srbija spremna sutra da uđe u EU i dodaje da bez nje kao najveće i najsnažnije države zapadnog Balkana nema stabilnosti na tom području. Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika, rekao je Sijarto.

Dodaju da čestu antizapadnu i antievropsku retoriku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Sijarto objašnjava osećajem razočaranja zbog izostanka približavanja članstvu usprkos ispunjenim kriterijumima.

„Srbija je ponosna nacija. Zato verujem da pristup birokratije Brisela treba promeniti“ i pristup „ex-cathedra“ zameniti razgovorom „oči u oči“.

Sijarto se, ukazuje se, protivi povezivanju pitanja članstva Srbije u EU s normalizacijom odnosa s Prištinom. Naglašava da je to nepravedno prema Beogradu jer pitanje normalizacije ne zavisi samo od njega.

Sijarto je, navodi Hina, odbacio izjave zapadnih vojnih čelnika, od kojih je poslednji danski ministar odbrane, da bi Rusija za nekoliko godina mogla napasti neku članicu NATO saveza.

Zašto bi to učinili? NATO je puno snažniji od Rusije. Zašto bi netko napao nekog ko je puno jači od njega, kakvog to smisla ima, upitao je šef mađarske diplomatije i naglasio da ne vidi Rusiju kao bezbednosnu pretnju ni za jednu članicu Severnoatlantskog saveza.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /