in

Makron i Šolc: Evropa je na prekretnici


U  tekstu koji objavljuje „Politiko“, predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc izneli su, kako kažu, agendu koja će predstavljati suštinu sledećeg mandata u Evropskoj uniji.

EU je u poslednjih pet godina stajala pred brojnim izazovima, počev od pandemije, preko ukrajinskog konflikta, do sve većih geopolitičkih promena, ali jedno je jasno: Evropa je na prekretnici.

Ne možemo uzeti zdravo za gotovo temelje na kojima smo ranije gradili evropski način života i našu ulogu u svetu, konstatuju Makron i Šolc. Evropa je smrtna, a mi moramo odgovoriti na izazove.

Jačanje evropske globalne konkurentnosti, uz istovremeno postizanje uspeha zelenog dogovora i digitalne tranzicije predstavlja pravi odgovor na izazove pred kojim se nalazi EU.

Evropa mora da napreduje kao snažan industrijski i tehnološki svetski lider, kao i da postane prvi klimatski neutralan kontinent. Potencijal zelene i digitalne tranzicije treba da iskoristimo za razvoj tržišta i industrije.

Da bi ispunila ove ambicije, tvrde Šolc i Makron, EU je potrebno više inovacija, više jedinstvenog tržišta, više investicija i manje birokratije.

Kako tvrde Šolc i Makron, dve zemlje će se zalagati za jačanje suvereniteta EU. EU mora omogućiti uvođenje ključnih tehnologija sutrašnjice, kao što su veštačka inteligencija, kvantne tehnologije, svemirske tehnologije, uvođenje mreža 5G i 6G, biotehnologija, „net ziro“ tehnologije. Evropljani, dodaju Makron i Šolc, moraju u potpunosti iskoristiti postojeće instrumente EU i moraju da modernizuju pravila konkurencije.

Jedna od najvećih konkurentskih snaga Evrope je jedinstveno tržište, smatraju Olaf i Makron, koje omogućava preduzećima da razvijaju proizvode i usluge. Moramo da iskoristimo prednosti jedinstvenog tržišta.

Pozivamo na smanjenje birokratije, dodaju evropski lideri, kako bismo ostvarili jednostavne administrativne procedure.

Zajednički ćemo podržati ambicioznu evropsku trgovinsku politiku, koja će promovisati interese EU, i to sa evropskim trgovinskim partnerima. EU treba da ostane zagovornik multilateralnog trgovinskog sistema, zasnovanog na pravilima, zaključuju dvojica evropskih lidera.

Potpuno ćemo dekarbonizirati evropske energetske sisteme. To je evropski put, kojim ćemo se izboriti za veći suverenitet.

Previše kompanija, dodaju Olaf i Šolc, sada se seli na drugu stranu Atlantika. Da bismo obezbedili potrebne investicije, moramo se ozbiljno pozabaviti integrisanim evropskim finansijskim tržištem, iza koga će stajati jedinstveno tržište kapitala i bankarstvo.

Privatne i javne investicije treba da idu ruku pod ruku. Budžet EU treba da bude prilagođen budućnosti. Želimo da ovu agendu predstavimo kao suštinu predstojećeg mandata EU, zaključuju Šolc i Makron, jer je EU naša zajednička budućnost.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /