in

Masovni napadi na ukrajinske energetske objekte


Nakon msaovnih udara na Ukrajinu, oglasilo se rusko Ministarstvo odbrane Rusije koje je potvrdilo da su izvršeni masovni napadi na ukrajinske energetske objekte.

U njihovom saopštenju se navodi da su ti napadi odgovor na pokušaje Ukrajine da ošteti rusku energetsku industriju.

„Reagujući na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu naftnoj i gasnoj industriji i energetskim objektima Rusije, Oružane snage Ruske Federacije su večeras izvršile masovni napad visoko preciznim oružjem dugog dometa iz vazduha i mora, kao i iz bespilotnih letelica, protiv objekata gorivnog i energetskog kompleksa Ukrajine.

Svi objekti su pogodjeni“, navodi se u sapštenju ministarstva, prenosi RIA.

Dodaje se da je „kao rezultat toga poremećen rad ukrajinskih preduzeća vojne industrije, poremećeno je prebacivanje rezervi u područja borbenih dejstava i otežano snabdevanje vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine gorivom“.

Ranije danas je ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko saopštio da je Rusija tokom jutra izvršila napad na energetsku infrastrukturu u regionima Harkova, Zaporožja, Lavova i Kijeva.

U Harkovskoj oblasti je zbog toga bez struje ostalo više od 200.000 korisnika.

U napadima je u potpunosti uništena termoelektrana Tripilska u Kijevskoj oblasti, a iz naftne i gasne kompanije Naftogaz je saopšteno da će, uprkos napadu na dva podzemna skladišta gasa, ti objekti nastaviti sa radom.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /