in

Masovni protesti protiv desnice u Nemačkoj treći vikend zaredom

Više stotina hiljada ljudi izašlo je danas na ulice gradova u Nemačkoj, treći vikend zaredom, u znak protesta protiv rastuće popularnosti ekstremne desnice i politike desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Na skupu u Hamburgu pod sloganom „Za raznolikost i našu demokratiju – Hamburg je ujedinjen protiv AfD“, okupilo se, prema rečima organizatora, 100.000 ljudi.

U Dizeldorfu na zapadu zemlje, u subotu protiv porasta desnice protestovalo je takođe oko 100.000 ljudi.

Tokom vikenda održano je na desetine manjih protesta u više gradova uključujući Ahen, Osnabrik, Kil, Zigmaringen i Vitenberg, prenosi AP.

Te akcije su odgovor na istraživanje medijske kuće Korektiv, koje je otkrilo da su se radikalni desničarski krugovi sastali sa zvaničnicima AfD-a i vodećim šefom desničarskog ekstremističkog Identitarnog pokreta u Potsdamu u novembru 2023. kako bi razgovarali o deportaciji više miliona imigranata, uključujući i neke s njemačkim državljanstvom.

AfD je osnovana 2013. kao evroskeptična partija, a u Bundestag je prvi put ušla 2017. godine. Prema nedavnim istraživanjima, ova stranka sada na federalnom nivou uživa podršku 23 odsto birača i zauzima drugo mesta, što je znatno više nego na izborima 2021. kada je osvojila nešto više od 10 odsto glasova.

Takođe, ankete pokazuju da je najpopularnija u istočnoj Nemačkoj uključujući pokrajine Brandenburg, Saksoniju i Tiringiju gde se ove godine održavaju regionalni izbori.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /