in

Međunarodni sud pravde nije udovoljio zahtevu Izraela

Međunarodni sud pravde naveo da neće odbaciti slučaj u kome je Južna Afrika optužila Izrael za genocid nad palestinskim stanovništvom u Pojasu Gaze.

„Sud smatra da ne može da udovolji zahtevu Izraela da se taj slučaj skine sa opšte liste“, rekla je sudija Džoan I. Donahju.

Sudija Donahju je zaključila da sud ima „prima facie“ nadležnost, što znači da se ovaj slučaj može nastaviti, prenosi Gardijan.

Prema prethodno donetoj odluci, MSP se danas neće baviti glavnim pitanjem genocida, već će samo razmotriti moguće hitne mere za Pojas Gaze, kako bi se sprečilo da se taj konflikt pogorša, dok sud pregleda ceo predmet, što je proces koji obično traje godinama.

Ranije ovog meseca, Južna Afrika je zatražila od MSP-a da naredni hitnu obustavu razorne izraelske vojne kampanje u Gazi.

Južnu Afriku je, u međuvremenu, na različite načine podržalo 30 zemalja i organizacija.

Izrael je odbacio optužbe o genocidu i naveo da ima pravo da se brani, kao i da je ciljao je militante Hamasa, ne palestinske civile.

Presude Međunarodnog suda pravde su obavezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, iako sud nema ovlašćenja da ih sprovede.

Potpuna presuda će verovatno trajati godinama

(thguardian.com)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /