in

Medvedev poslao poruku Americi: “Sada je rat neizbežan”

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev se posle reči predstavnika američkog Stejt departmenta da Rusija neće dobiti nazad Aljasku, prodatu SAD u 19. veku, našalio da je rat neizbežan.

„Prema predstavniku Stejt departmenta, Rusija neće dobiti Aljasku, koja je prodata Sjedinjenim Državama u 19. veku. Pa, to je sve. I očekivali smo njen povratak svakog dana. Sada je rat neizbežan“, napisao je Medvedev na svojoj stranica na društvenoj mreži X.

Dodao je emotikon koji se smeje na kraju poruke. „Neće ga vratiti“

Portparol Stejt departmenta rekao je ranije u ponedeljak da Rusija neće vratiti Aljasku, koja je prodata Sjedinjenim Državama u 19. veku.

„Mislim da mogu da kažem od svih nas u američkoj vladi… on (ruski predsednik Vladimir Putin ) to neće dobiti nazad“, rekao je zamenik sekretara za štampu američkog ministarstva spoljnih poslova.

Ovako je na brifingu odgovorio na pitanje jednog od novinara koji je tvrdio da je Putin navodno potpisao dekret kojim je prodaju Aljaske nazvao „nelegalnom“. Novinar je istovremeno pomešao datum istorijskog dogovora, navodeći 1983. umesto 1867.

Pitanje je možda bilo inspirisano predsedničkim dekretom o izdvajanju sredstava za pravnu zaštitu stranih nekretnina Ruske Federacije, bivše Ruske imperije i SSSR- a u inostranstvu.

U februaru prošle godine, šef komiteta krimskog parlamenta za javnu diplomatiju i međuetničke odnose Jurij Gempel predložio je reviziju statusa Aljaske. Ovako je odgovorio na izjave američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana da bi pitanje Krima moglo da bude revidirano u budućnosti, uprkos stavu Rusije da je potpuno zatvoreno.

„Rusija neće dozvoliti nikome da preispituje status Krima. Ovo pitanje je zatvoreno i ne podleže diskusiji. Ali status Aljaske bi vredeo preispitati i razumeti sve pravne suptilnosti, kome on s pravom pripada i ponovo ga vratiti Rusiji.“

Aljaska je najsevernija i najveća država u Sjedinjenim Državama, koja se nalazi na severozapadu Severne Amerike i deli pomorsku granicu sa Ruskom Federacijom u Beringovom moreuzu.

Aljasku je otkrila ruska ekspedicija 1732. godine i bila je u ruskom posedu, ali je prodata 1867. kao rezultat dogovora između vlada Ruskog carstva i Sjedinjenih Država.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /