in

Miloš Vučević mandatar za sastav nove vlade

Miloš Vučević mandatar za sastav nove vlade


Smatram da Miloš Vučević poseduje profesionalne i lične kvalitete za obavljanje funkcije predsednika vlade, a uverio me je da može da obezbedi izbor vlade, stoji u odluci o predlogu kandidata koju je doneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević biće novi mandatar za sastav nove Vlade Srbije, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Predlažem Narodnoj skupštini Republike Srbije Miloša Vučevića kao kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije“, naveo je Vučić na Instagram nalogu „budućnostsrbijeav“.

Vučić je u objavio napisao da je na osnovu člana 112. stav 1. tačka 3. i člana 127. stav 1. Ustava Republike Srbije, člana 18. i člana 24. stav 3. Zakona o predsedniku Republike, a posle saslušanog mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista, doneo Odluku o predlogu kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije.

„Smatram da Miloš Vučević poseduje profesionalne i lične kvalitete za obavljanje funkcije predsednika vlade, a uverio me je da može da obezbedi izbor vlade“, navodi se u odluci, a saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika.

Kako se dalje ističe predsednik ukazuje poverenje Milošu Vučeviću, imajući u vidu da je u prethodnom periodu obavljao odgovorne i zahtevne funkcije potpredsednika vlade i ministra odbrane, čime je pokazao da poseduje posvećenost i stručnost koje su potrebne za obavljanje funkcije predsednika vlade.

„Novi predsednik Vlade Republike Srbije nastaviće da sprovodi programe usmerene na podizanje životnog standarda svih građana, projekte u oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke i tehnologije, razvoja infrastrukture, ekologije, energetike, poljoprivrede, turizma, kao i u drugim oblastima od značaj za budućnost Srbije i njen napredak na evropskom putu“, navodi se u odluci.

Pred predsednikom vlade je zadatak realizacije Specijalizovane svetske izložbe „EKSPO 2027 Beograd“ koji će dobrim delom predstavljati investicionu osnovu u mandatu nove vlade.

„Očuvanje mira i stabilnosti, teritorijalne celovitosti Republike Srbije, uz dosledno poštovanje međunarodnog prava, regionalna saradnja i briga o vitalnim interesima Republike Srbije predstavljaće i dalje prioritete u radu vlade“, zaključuje se u odluci predsednika.

Mali čestitao: Važno je da u vladi budu najbolji

Ministar finansija Siniša Mali čestitao je kolegi iz vlade i stranke Milošu Vučeviću na izboru za mandatara.

„Najiskrenije čestitke Milošu Vučeviću koji je mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije. Miloš je odgovoran i ozbiljan, savesno i vredno obavlja svoj posao, i verujem da je najbolji izbor za prvog čoveka vlade u naredne četiri godine. Čekaju nas veliki i važni projekti, ali i brojni izazovi, i važno je da u vladi budu najbolji i najozbiljniji ljudi. Srećno, Miloše, na novoj dužnosti“, napisao je Mali na Instagramu.

Biografija Miloša Vučevića

Miloš Vučević rođen je 1974. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu „Vasa Stajić“ pohađao je u Novom Sadu, a potom je završio gimnaziju „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu i diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Advokaturom se bavi od 1999. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011. godine i 2017. godine.

Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Vlade Republike Srbije. Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u istoriji grada.

Vučević postaje potpredsednik SNS 2021. godine, dok je 27. maja 2023. godine izabran za predsednika Srpske napredne stranke.

Ostavku na funkciju gradonačelnika Novog Sada podneo je 24. oktobra 2022, a 26. oktobra postao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane.

Govori engleski jezik. Oženjen je Majom, otac Mihaila i Danila.

Izbor nove vlade u zakonskom roku

Predsednik Srbije ranije je najavio da će popodne saopštiti ime mandatara za sastav nove vlade. On je u objavi na Instagram nalogu „budućnostsrbije.av“ napisao da je sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i ministrom finansija Sinišom Malim posetio nedavno otvoreni restoran poznatog britanskog kuvara Džejmija Olivera u Beogradu na vodi i da „pokušava da sazna pre 16 časova ko će biti mandatar za sastav nove vlade“, a da će ova informacija biti objavljena sat vremena kasnije.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić izjavio je ranije danas da izbor nove vlade i mandatara ide u skladu sa zakonskim rokovima i potpuno na vreme.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /