in

Misteriozni napad na NATO zemlju: Sumnjaju na Ruse

Poremećaji u signalima globalnog sistema za pozicioniranje (GPS) prijavljeni u najnovijoj članici NATO-a, Finskoj, verovatno su došli iz Rusije.

Jedna teorija sugeriše da dolazi sa najzapadnije teritorije zemlje, piše Njuzvik.

Finska agencija za saobraćaj i komunikacije (Trafikom) je prošlog vikenda na istoku i jugoistoku nordijske zemlje otkrila smetnje u navigacionom sistemu koji koriste piloti, ali i vozači, iako je saopštila da ne predstavljaju opasnost za vazdušni saobraćaj.

U finskim medijima su se prenele više spekulacije nego dokazi o tome da je Moskva uzrok smetnjama koji su usledili nakon porasta tenzija između zemalja nakon što se Helsinki pridružio alijansi u aprilu.

Moskva je osudila pridruživanje Helsinkija bloku i njegovu bližu vojnu saradnju sa SAD, dok je Finska optužila Rusiju da izaziva migrantsku krizu slanjem izbeglica na svoje granice, što je Kremlj negirao.

Juka Savolainen, direktor mreže Hibrid Competence Center, koji ispituje hibridni rat, rekao je za finsku novinsku agenciju ILE da su poremećaji možda bili „namerno izazvani ili nusproizvodi“ ruskih aktivnosti.

„Smatram da je vrlo verovatno da to dolazi iz sistema na ruskoj strani“, rekao je on.

(newsweek)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /