in

Moskva zatražila od međunarodnih organizacija da osude i istraže pogubljenje ruskih zatvorenika – VIDEO

Moskva zatražila od međunarodnih organizacija da osude i istraže pogubljenje ruskih zatvorenika – VIDEO

Zapad je ignorisao dokaze o zločinima Kijeva protiv ruskih vojnika što Ameriku i Evropu čini saučesnicima, rekla je Zaharova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Moskva zahteva od međunarodnih organizacija da osude pogubljenje više od deset ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini i sprovedu temeljnu istragu OVDE.

„Zahtevamo od međunarodnih organizacija da osude ovaj stravičan zločin i sprovedu temeljnu istragu o njemu“, navodi se u saopštenju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zaharova je istakla da će svi počinioci koji su umešani u ovo biti identifikovani i da „niko neće izbeći odmazdu“.

Prema rečima Zaharove, zapadne zemlje nisu obraćale pažnju na dokaze ukrajinskih zločina nad ruskim vojnicima.

„Ne govorimo samo o borcima Azova i drugim radikalnim organizacijama, već o ukrajinskim vojnicima koji izvršavaju zvanična naređenja svojih komandanata. Njihova privrženost neonacističkoj ideologiji i sprovođenje njenih principa u praksi ubedljivo dokazuju zločinačku suštinu režima koji postoji u Ukrajini“, objasnila je ona.

Pored toga, Zaharova je naglasila da je Zapad ignorisao dokaze o zločinima Kijeva protiv ruskih vojnika, dodajući da takvo odobrenje Ameriku i Evropu čini saučesnicima.

„U više navrata smo skretali pažnju međunarodne zajednice na okrutan i nehuman odnos ukrajinske strane prema zarobljenim ruskim vojnicima. Na snimcima koje redovno distribuiraju sami militanti Oružanih snaga Ukrajine prikazana su ubistva, mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja“, rekla je Zaharova.
Stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi Genadij Gatilov nazvao je pomenuti događaj ratnim zločinom.

„O tom ratnom zločinu koji su izvršili saradnici kijevskog režima biće obaveštena međunarodna zajednica“, rekao je Gatilov i dodao da će ruska Misija tražiti komesara UN za ljudska prava da javno osudi taj stravični zločin.

Prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov komentarišući masakr ukrajinskih militanata nad nenaoružanim ruskim ratnim zarobljenicima, rekao je da su čak i tokom Velikog otadžbinskog rata samo Gestapo i SS činili takve zločine.

Pasečnik: Poznata su imena i prezimena ubica ruskih ratnih zarobljenika
Vršilac dužnosti šefa Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik oglasio se povodom ubistva ruskih vojnih zarobljenika i rekao je da zna imena i prezimena njihovih ubica.

„Poznata su imena i prezimena ubica ruskih ratnih zarobljenika“, rekao je Leonid Pasečnik u intervjuu za list „Zvezda“.

„Zahtevamo da međunarodne organizacije za ljudska prava obrate pažnju na ukrajinsko flagrantno kršenje Ženevskih konvencija i da privedu počinioce pravdi. Mi sa svoje strane izjavljujemo da su nam imena i prezimena ubica poznata. Gadovi su presudili sami sebi. Biće pronađeni i kažnjeni“, rekao je on.

Pasečnik je napomenuo da je LNR više puta skrenula pažnju na to što ukrajinska vojska krši međunarodno pravo u odnosu na ruske vojnike. Prema njegovim rečima, ukrajinski militanti se osećaju slobodno jer nisu osuđivani za ovakva dela i ne kriju svoje zločine „protiv čovečnosti“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(rt)Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /