in

Najnovija vest: Sabotaža – U Hrvatskoj masovno trovanje Koka-Kolom

Najnovija vest: Sabotaža – U Hrvatskoj masovno trovanje Koka-Kolom

Do sada 34 osobe u Hrvatskoj primljene u bolnicu nakon konzumiranja mineralne vode romerkvel, koju proizvodi “Koka-Kola”.

Najvažnija analiza vode, nakon koje će javnosti biti definitivno rečeno šta je uzrok povređivanja, još uvek nije gotova.

Tamošnji ministar zdravlja Vili Beroš rekao je u sredu da postoje određene indicije šta bi mogao biti uzrok trovanja građana, dodavši kako je moguće da prilikom procesa čišćenja boca dolazi “do nekakvih nedovoljno definisanih elemenata koji posledično mogu izazvati takva zbivanja”.

Do sada je poznato da uzorak mineralne vode romerkvel iz ugostiteljskog objekta u Rijeci nema nivo kiselosti, niti koncentraciju metala iznad dopuštenog, što znači da ne bi trebalo da izaziva bol u usnoj duplji, jednjaku i želucu, objavio je u sredu Državni inspektorat.

Takođe, zna se i da su u 10 hrvatskih bolnica primljene i obrađene ukupno 34 osobe zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima. Četvoro od njih je imalo erozivne povrede, ali od ukupnog broja pacijenata 32 su otpuštena kući, a dvoje je hospitalizovano.

MUP istražuje sve okolnosti slučaja. Ako bude trebalo, uključiće se i SOA, rekao je ministar Vili Beroš

Oglasio se i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Cepak, koji je rekao da se preduzimaju sve radnje.

“Policija sprovodi istragu i na mestu gde su oni (povređeni) boravili. Završili smo nalaze riječkih uzoraka u dva navrata onih koji su došli, u utorak naveče i ujutro u sredu i uzorke iz Zagreba vezane za one prve slučajeve na Rebru. Uzorci ne pokazuju nikakva odstupanja od normalnih vrednosti i u njima se sigurno ne nalazi ništa što bi moglo prouzrokovati ovakve povrede”, kazao je Capak.

Prema najnovoijim informacijama, oglasila se i kompanija “Koka-Kola”, njen austrijski ogranak gde se flašira romerkvel, a odakle je saopšteno da je njihova voda potpuno ispravna.

„Nakon analize romerkvel emoušn bluberi pomgrenejt 330 ml, serije roka trajanja 31. marta 2024. Državni inspektorat Republike Hrvatske je potvrdio da je serija sigurna za konzumaciju. Naše interne analize i dalje ne pokazuju nepravilnosti u proizvodnji bilo kojeg od naših proizvoda. U vezi s jednom bočicom povezanom sa slučajem, kriministalistička analiza je u toku. Bočice iz navedene serije se povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja“, tvrde iz “Koka-Kole”.

„Sabotaža je isto moguća”, kazao je Capak na pitanje da li je moguće tako nešto. „Ne mogu ništa zaključiti“, dodao je.

Ćutalo se od marta?

Predsednik Udruženja ugostitelja Franc Letica izjavio je danas da su se ugostitelji samoinicijativno organizovali i odlučili da povuku „koka-kolu“ i spornu gaziranu vodu „romekvel“ posle prvih sumnjivih slučajeva trovanja koja su se dogodila u martu i maju ove godine.

Jedan od ta dva slučaja je Stanko Laković, kome je spržen jednjak nakon samo jednog gutljaja mineralne vode još u martu ove godine.

„Čim sam stavio u usta, momentalno sam ispljunuo sve i meni su usta izgorela. I iz restorana su me nakon možda pola minuta ili minut, poslali napolje“, ispričao je kasnije za hrvatsku RTL Laković. Lekari su tada potvrdili da je popio neko korozivno sredstvo ili kiselinu.

Letica je jedan od retkih koji je o tome progovorio javno i na HRT-u ispričao šta je tada čuo od svojih kolega.

„Mi smo se čuli direktno s kolegama kod kojih se to desilo. Lično sam se čuo sa kolegom kod kojeg se to desilo. Bilo je istih slučajeva u martu i maju ove godine o kojima se ćuti. Jednostavno, kad imate zaraženo piće, pa to je katastrofa velikih razmera. Sama ta kompanija će to osetiti jako puno, jedino ako imaju dobar menadžment da to reše na drugačiji način…“, rekao je Letica.

On je rekao da ugostitelji nisu mogli da čekaju već su odmah reagovali.

„Čuvši se tada sa tim kolegom, shvatili smo da je situacija opasna, a da niko ne reaguje. Gledamo šta se dešava, nije nam bilo jasno. Sami smo se organizovali i napravili tako kako smo napravili. Dali smo alternativu našim gostima da imaju drugo piće na raspolaganju i imamo dobru običnu vodu iz slavine koja se takođe može piti i vrhunska je“, rekao je Letica.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /