in

Najveći broj žrtava u Izraelu u poslednjih 50 godina

Najveći broj žrtava u Izraelu u poslednjih 50 godina

Izraelske odbrambene snage (IDF) i dalje se bore da protiv Hamasovih boraca unutar zemlje.

Tokom prvog dana sukoba, na izraelskoj strani poginulo je oko 300 ljudi, dok je 1.864 povređeno, što je najveći broj žrtava u poslednjih 50 godina.

Na palestinskoj strani život je izgubilo 256 ljudi, dok je oko 2.000 povređeno.

Izraelska ambasada u SAD saopštila je danas da je militantna grupa Hamas kidnapovala 100 civila i vojnika prilikom napada na Izrael.

U objavi na društvenoj mreži X (Tviter), navedeno je da je ubijeno više od 300 Izraelaca i ranjeno više od 1.800 ljudi.

Kaže se da je Hamas ispalio više od 5.000 raketa na Izrael.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas je zvanični Peking duboko zabrinut zbog eskalacije tenzija i nasilja između Palestine i Izraela, ocenjujući da izlaz iz sukoba leži u rešenju o uspostavljanju nezavisne države Palestine.

„Pozivamo strane da ostanu mirne, pokažu uzdržanost i odmah prekinu neprijateljstva, kako bi zaštitili civile i izbegli dalje pogoršanje situacije“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Napominje se da ponovni sukob još jednom pokazuje da dugotrajno zamrzavanje mirovnog procesa ne može da potraje.

„Osnovni izlaz iz sukoba leži u implementaciji rešenja o dve države i uspostavljanju nezavisne države Palestine“, poručuju iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Ističe se da međunarodna zajednica treba da deluje hitnije, omogući nastavak mirovnih pregovora između Palestine i Izraela i pronađe način za postizanje trajnog mira.

Izraelska vojska objavila je imena svojih pripadnika poginulih u sukobu sa Hamasom. Među njima su i pukovnik Džonatan Stajnberg, komandant Nahal pešadijske brigade i potpukovnik Sahar Maluf, komandant 481. bataljona veze. Na spisku je ukupno 26 imena.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

(B92)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /