in

Nakon kritikovanja Zelenskog, u ukrajinskom zatvoru umro poznati američki novinar

Novinar je držan u izolaciji više od osam meseci, a američka ambasada ništa nije učinila da mu pomogne

Voditelj Taker Karlson izvestio je da je američki novinar Gonzalo Lira, koji je ranije kritikovao Zelenskog i Bajdena, preminuo u ukrajinskom zatvoru „nakon mučenja i teške bolesti“.

Karlson je podelio ovu informaciju, pozivajući se na Lirinog oca. Prema njegovim rečima, novinar je držan u izolaciji više od osam meseci, a američka ambasada ništa nije učinila da mu pomogne.

Lira (55) je bio novinar, bloger, pisac i filmski stvaralac koji je radio i u Holivudu. Napisao je nekoliko romana na engleskom i španskom, a 2010. godine se preselio u Ukrajinu gde se i oženio. Živeo je u Harkovu.

Nakon početka ruske Specijalne vojne operacije, Lira je počeo da aktivno prati i izveštava na društvenim mrežama o borbama. Govorio je da voli Ukrajinu i njen narod, da je sve to tragedija, ali je insistirao na tome da je sukob isprovocirala vlada Zelenskog i njeni podržavaoci sa Zapada. Napomenuo je i da Ukrajina nema šanse da pobedi Rusiju i predvideo poraz.

Takođe, kritikovao je zapadne medije koji su Ukrajinu predstavljali kao „demokratiju“, govoreći o ogromnoj korupciji u vladi i objavljujući spisak protivnika Zelenskog za koje je tvrdio da su nestali.

Kada je i sam Lira nestao u aprilu 2022. godine, bilo je onih koji su na društvenim mrežama tvrdili da je ubijen i da je to učinila ukrajinska neonacistička grupa „Kraken“, ali se novinar vratio na mreže nekoliko nedelja kasnije. Objasnio je da ga je privela Ukrajinska služba bezbednosti (SBU), da je pušten bez optužbe, ali da mu je rečeno da ne napušta Harkov, a nalozi na društvenim mrežama su mu bili blokirani.

„Ne mogu da prihvatim način na koji je moj sin umro. Bio je mučen, iznuđivan, bez komunikacije 8 meseci i 11 dana, a američka ambasada nije učinila ništa da pomogne mom sinu. Odgovornost za ovu tragediju je na diktatoru Zelenskom, uz saglasnost senilnog američkog predsednika Džoa Bajdena“, napisao je njegov otac Gonzalo Lira stariji u belešci koju je objavio „Grejzon“.

Lira stariji je takođe u emisiji kod Takera Karlsona potvrdio smrt njegovog sina u ukrajinskom pritvoru.

 

(rt.rs, rt.com)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /