in

Ne američki, već evroazijski Oskari

Ruski reditelj je 2022. godine predložio stvaranje Evroazijske filmske akademije i dodelu nagrada koja bi išla uz nju

Stvaranje Evroazijske filmske akademije i održavanje dodele nagrada ove godine bili bi najbolji mogući scenario i Sindikat filmskih stvaralaca je već dostavio ruskom Ministarstvu kulture svoje predloge kako to da uradi, rekao je za TASS proslavljeni reditelj i predsednik Sindikata filmskih stvaralaca Rusije Nikita Mihalkov.

„Komisija je osnovana. Predlog je došao od mene, podržali su ga predsednici Rusije Vladimir Putin i Kine Si Đinping, kao i premijer Mihail Mišustin. Poslat je Ministarstvu kulture. U ime Sindikata filmskih stvaralaca dali smo naše predloge u vezi sa propisima i sada se čeka odobrenje“, rekao je Mihalkov.

Ruski sineasta je 2022. predložio stvaranje Evroazijske filmske akademije i dodelu nagrada koja bi išla uz nju, poput dodele Oskara.

Mihalkov je istakao da je stvaranje ovih institucija neophodno za razvoj evroazijskog regiona.

Rusija je 2023. odlučila da bojkotuje dodelu Oskara i ne prijavi nijedan ruski film, preneli su mediji.

Oskara za najbolji međunarodni igrani film, ranije poznat kao najbolji film na stranom jeziku, Rusija je osvojila upravo sa filmom Nikite Mihalkova iz 1994. godine – „Varljivo sunce“.

Rusija je nominovana i 2017. za film „Bez ljubavi“ Andreja Zvjaginceva, koji je osvojio nagradu žirija na Filmskom festivalu u Kanu. Njegova drama „Levijatan“ je 2014. takođe nominovana za Oskara u kategoriji međunarodnog igranog filma.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /