in

“Ne smemo im dati priliku da skupe snagu za nove napade”

Jermak je rekao kako Ruska Federacija želi da iskoristi vreme za pregovore i kada se njenim predstavnicima može predstaviti mirovni plan

Prema njegovim rečima, mir će biti moguć kada ruske trupe potpuno napuste Ukrajinu, a takođe plate odštetu za štetu nanetu Ukrajincima

Šef predsedničke kancelarije Andrej Jermak u izjavi za ukrajinske medije, negirao je mogućnost bilateralnih pregovora sa Rusijom, jer ona ovo vreme koristi za prikupljanje snaga za nove napade.

On je napomenuo da pregovori zarad njihovog vođenja bez konkretnog rezultata nisu u interesu Ukrajine i da su besmisleni. Mir će biti moguć tek kada ruske trupe potpuno napuste Ukrajinu, plate odštetu za pričinjenu štetu i vrate sve ukrajinske državljane i decu koju su kidnapovali.

On je to rekao u intervjuu za Le Figaro. Prema Jermaku, glavni problem u pregovorima sa Rusijom je to što ona koristi ovaj slučaj u svojoj agresiji na Ukrajinu.

„Dve godine pregovaram sa Rusima u Normandijskom formatu (Ukrajina, Rusija, Francuska, Nemačka). Rezultat smo videli 24. februara 2022. Pregovori radi pregovora nemaju smisla za Ukrajinu. Agresoru se ne sme dati prilika da iskoristi vreme za pregovore kako bi se prikupile snage za nove napade“, rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razvio je formulu mira sa jasnim normama, zvanično predstavljenu u Davosu. Na sastanku u okviru formule mira učestvovalo je više od 80 ljudi sa različitih kontinenata.

„Prvi samit na nivou lidera ovih 80 država treba da da zamah i pokaže jedinstvo većine zemalja sveta u pogledu nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, suvereniteta Ukrajine, međunarodnog prava i Povelje UN. To će biti početak veoma važnog rada odgovornih zemalja sveta na okončanju rata protiv Ukrajine i rešavanju krize izazvane ruskom agresijom“, rekao je Jermak.

Međutim, prema Jermaku, pregovori ne bi trebalo da se odvijaju u bilateralnom formatu. On smatra da treba da učestvuju i druge zemlje širom sveta.

„Kada sve zemlje uključene u plan za okončanje krize budu prisutne za pregovaračkim stolom, imaćemo priliku da pozovemo predstavnike Rusije da im predoče ovaj plan. Trebalo bi da možemo da odgovorimo na pitanje: da li Rusi zaista hoćete da zaustavite rat? Onda ćemo videti.“ , rekao je Jermak.

Jermak je naglasio da svet mora da obnovi teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Međutim, i Rusi moraju da plate odštetu za svoju agresiju.

„Mir mora uključivati nadoknadu za svu pričinjenu štetu, povratak svih naših građana i otete dece, obnavljanje vladavine međunarodnog prava rekao je Jermak a prenose ukrajinski mediji.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /