in

Nekoliko država u SAD šalju svoju vojsku u Teksas

Guverner Oklahome Kevin Stit poslaće Nacionalnu gardu u Teksas zbog situacije na granici sa Meksikom, izjavio je on u emisiji Foks njuz.

„Apsolutno tačno“, rekao je Stit odgovarajući na pitanje. „Ja sam već razgovarao sa svojim generalom (Tomasom Mansino) i bićemo u kontaktu sa guvernerom Teksasa“.

Mogućnost da pruži podršku Teksasu nije isključio ni guverner Floride Ron Desantis. „Spremni smo da angažujemo gardiste Floride, i to zato što predsednik ne može da kontroliše gardu države“, rekao je on.

On je takođe dozvolio mogućnost da će poslati Nacionalnu gardu po analogiji sa pomaganjem država jedni drugima u slučaju vanrednih prirodnih katastrofa.

Nacionalna garda Teksasa je za borbu protiv nelegalne migracije podigla na granici sa Meksikom ogradu od bodljikave žice.

Administracija Džoa Bajdena se žalila na to Vrhovnom sudu, koji je, sa svoje strane, početkom ove nedelje odlučio da se ograda ukloni.

Međutim, bezbednosne snage države su blokirale pristup patrolama federalnih službi. U petak ističe rok u kojem američke vlasti zahtevaju od Teksasa da dozvoli pograničnoj službi pristup granici radi demontaže ograda.

Ministarstvo unutrašnje bezbednosti zemlje obavestilo je o tome generalnog tužioca države u odgovarajućem pismu.

Guverner Abot, sa svoje strane, je objavio proglas o „invaziji“ migranata i preduzimanju mera samoodbrane. Prema njegovim rečima, Teksas će voditi svoju politiku, jer federalne vlasti ne uspevaju da obezbede granicu.

U državi se preduzimaju mere za borbu protiv nelegalne migracije. Jedna od njih je postao zakon koji omogućava hapšenje, krivično gonjenje i zatvaranje osumnjičenih za nezakonit prelazak granice, kao i njihovo proterivanje iz zemlje po odluci suda.

Vašington naziva radnje Teksasa nekonstitucionim, a metode suvišnim.

Odluke Abota podržali su guverneri-republikanci 25 američkih država, izdavši saopštenje u kojem su optužili Bajdena za odbijanje da se bori protiv nelegalne migracije. Pored toga, odluke guvernera podržao je i Tramp.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /