in

Nema drugih tema osim formiranja ZSO

Nema drugih tema osim formiranja ZSO

Jedino o čemu može da se razgovara u Briselu na sastanku beogradskog i prištinskog pregovarača 4. aprila jeste implementacija Zajednice srpskih opština iz Briselskog sporazuma, jer bez toga nema daljeg razgovora, saglasni su sagovornici Sputnjika.

Naredne nedelje u Briselu sastaće se, kako je najavio portparol Everopske komisije Peter Stano, glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković i Besnik Bisljimi.
Jedina tema sastanka je ZSO

Prema Stanovim rečima, Bisljimi iz Prištine i Petković iz Beograda dolaze na poziv specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka kako bi „izneli sve što je dogovoreno u Ohridu i počeli sledeće korake ka implementaciji“.

Sagovornici Sputnjika Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, i profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, uvereni su da će tema ovog sastanaka biti razgovor o implementaciji Zajednice srpskih opština, bez čijeg formiranja, kako ističu, nema daljeg dijaloga.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Jedna od ključnih stvari jeste implementacija prethodno postignutih sporazuma, odnosno, sporazuma iz 2013/15. godine, gde je glavno formiranje ZSO i sporazum koji je po tom pitanju usvojio parlament u Prištini. Prema tome, nije pitanje da li će tema biti implementacija ZSO jer to je Priština prihvatila da sprovede i sporazumom iz Ohrida,“ kaže Anđelković.

Kurti već krenuo u rikverc

Anđelović ističe da tema ovog sastanka može biti samo operativno sprovođenje plana iz Ohrida a pošto je ZSO i Briselski sporazum deo tog plana, nema drugih tema, osim ako Priština opet ne izmisli nešto novo, s obzirom na izjavu Aljbina Kurtija.

„Kurti je u utorak opet ponovio da nigde u Ohridskom sporazumu ne piše ZSO nego samouprava, ali u istom tom sporazumu piše i obaveza implementacije prethodno postignutih sporazuma, u šta spada i Briselski sporazum, samom tim i ZSO koja iz njega proističe kao međunarodna obaveza koju je Priština potpisala i preuzela,“ naglašava Anđelković.

Stevica Deđanski predstojeći susret dva pregovarača vidi kao nastavak razgovora koji su započeti u Briselu i na Ohridu, samo na nižem nivou, zato što, kako kaže, treba doći i do nekih operativnih stvari da bi neki razgovor na višem nivou ubuduće imao smisla.

„Mislim da je razgovor na ovom nivou zaista neki nivo koji može da doprinese da dođe i do neke konkretizacije. E sada kakva će ona biti… Ali verujem da će biti reči o onome što je dogovoreno uz uvažavanja interesa obe strane. Siguran sam da će se na tom sastanku jasno zastupati naše politika koja je svima opštepoznata a to je da prvo mora da se formira ZSO da bi mogli da se nastave razgovori u pravcu nekih drugih dogovora. Dakle, bez rasprave na temu ZSO nema daljih pregovora,“ izričit je naš sagovornik.

Susret Petkovića i Bisljimija, glavnih pregovarača Beograda i Prištine, prvi je susret dve strane nakon sastanka u Ohridu, gde su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarali o aneksu za implementaciju evropskog predloga.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Brankica Ristić (Sputnik)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /