in

“Nema plana B” – Srbija će biti kažnjena?

“Nema plana B” – Srbija će biti kažnjena?

Do sada nije ustanovljena jasna veza između zvaničnog Beograda i onoga šta se dogodilo u Banjskoj izjavio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

On je u intervjuu za Kosovo onlajn, dodao i da pozivanje na uvođenje sankcija Srbiji pre kraja istrage nije konstruktivan put napred, kao što nije ni kritikovanje izvestilaca EU. Na pitanje kako da se sada nastavidijalog i da li je to uopšte moguće, Bličik kaže da ne postoji drugi način.

“Moramo nastaviti dijalog. Ne postoji plan B. Uvek smo govorili da svi koji su uključeni u ovo pitanje da jedini put napred u odnosima Beograda i Prištine jeste dijalog, a da su sve druge alternative tragične.

Moramo da se vratimo dijalogu, svako mora da bude ozbiljan, i da se posveti dijalogu, to je u interesu svih, pogotovo ljudi koji su na Kosovu i Metohiji, svih koji su tamo, i Srbi i Albanci. U suprotnom, imaćemo veoma drugačiju sliku, koju se nikome od nas neće svideti. Dijalog je jedini način”, naveo je Bilčik.

Komentarišući zahtev pojedinih evroposlanika koji su tražili sankcije protiv Srbije i događaje u Banjskoj, izvestilac EP za Srbiju ističe da je reč o dve stvari.

“Jedna je o događajima u Banjskoj. Ono što se desilo u Banjskoj bilo je ozbiljno, i svi u Evropskom parlamentu i drugim evropskim institucijama su to shvatili veoma ozbiljno. Krucijalno je da znamo sve činjenice, potrebna nam je jasna i kredibilna istraga o tome šta se dogodilo, isporučivanje pravde i naučene lekcije.

Šta se dogodilo u Banjskoj jeste primer šta se može dogoditi ako nas politika, dijalog i komunikacija iznevere. I to je potencijalno veoma eksplozivno, pogotovo na Zapadnom Balkanu i pogotovo kada pričamo o odnosima Beograda i Prištine”, naveo je Bilčik.

Prema njegovim rečima EP priprema rezoluciju.

“Ne znam kakva će biti konačna verzija, ali voleo bih da kažem dve stvari. Jedna je restriktivne mere biće adresirane u rezoluciji i nema sumnje u to. Moj osećaj i moja politička grupa je za to da usvojimo restriktivne mere protiv Srbije i Beograda samo ukoliko bude utvrđena jasna konekcija između događaja u Banjskoj i liderstva u Beogradu. Do sada to nije bilo ustanovljeno.

Druga stvar jeste da EP će imati političku rezoluciju, ali odluka o bilo kakvim merama protiv Beograda jeste u rukama članica EU i Saveta i očekujem da to bude nešto predloženo od strane Borelja i njegovog tima”, naveo je on I dodao da je još rano reći šta će se dogoditi.

“Trebalo bi dobiti sve činjenice, pravdu, i istragu uraditi na najbolji mogući način i takođe vreme je od presudnog značaja”, kaže Bilčik.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Kosovo online)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /