in

Nemačka privreda više nije konkurentna

„Nemačka postaje sve siromašnija, jer nije u stanju da iznedri privredni rast. Nismo više konkurentni“ Kristijan Lindner, nemački ministar finansija ocenio je danas na „Blumbergovoj“ konferenciji u Frankfurtu.

Lindner je to istakao samo nekoliko sati nakon što je OECD objavila svoju prognozu privrednog rasta Nemačke od 0,3 odsto, što je prilično skromno u odnosu na OECD- procenu rasta za G20 (2,9 odsto), odnosno manje od očekivanog rasta za evrozonu od 0,6 odsto.

„Poređenje unutar Evropske unije ili G-20 zvuče kao otrežnjenje“, dodao je Lindner.  „Svakome iole dobre volje jasno je da svi socijalni projekti koje imamo u Nemačkoj, uključujući status kvo socijalne sigurnosti, ekološki projekti i potreba da trošimo više na našu spoljnu bezbednost, mogu da se realizuju samo uz veći ekonomski prosperitet, a ne inače.“

Lindnerove napomene naglašavaju problem sa kojim se suočava najveća evropska ekonomija dok ulazi u drugu godinu nakon pandemije, kada se očekuje da će ekspanzija u najboljem slučaju biti oskudna.

U međuvremenu, Lindner je na nedavnom Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, ocenio da „Nemačka (kada je reč o privredi) nije bolestan čovek u Evropi, već više kao umorni čovek nakon neprospavane noći kome treba šolja kafe predaha“.

Inače, kovanica „ bolestan čovek“—u ovom kontekstu je u Nemačkoj prvi put upotrebljena u opisivanju nemačke ekonomije 1998. godine, dok se najača ekonomija Evrope rvala sa brojnim privrednim izazovima nakon ponovnoj ujedinjenja.

(Politika.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /