in

Nemačka stala, počeli protesti

Vlasti strahuju da bi desničari mogli da pokušaju da iskoriste proteste nezadovoljnih farmera

Stotine poljoprivrednika stiglo je u Berlin uoči za danas najavljenih protesta protiv vladinih planova da smanji subvencije. Oko 550 farmera već se okupilo ispred Brandenburške kapije u prestonici.

Zaposleni u železnici, vozači kamiona i poljoprivrednici su među onima koji prete štrajkom širom Nemačke zbog čitavog niza pritužbi – od plata i radnih uslova do smanjenja poljoprivrednih subvencija i viših putarina.

Nekadašnji „motor Evrope“, Nemačka se sada bori sa mešavinom kratkoročnih i dubljih strukturalnih problema koji su – zajedno sa podeljenom i naizgled neefikasnom vladom – naveli ekonomiste da o njoj govore kao o „bolesniku Evrope“.

Poljoprivrednici se, kako prenosi „Dojče vele“, protive planovima vlade Olafa Šolca da suspenduje subvencije. Vlada je, pod pritiskom farmera, prošle sedmice najavila da će odustati od neki rezova, ali Udruženje nemačkih poljoprivrednika (DBV) poručuje da to nije dovoljno.

Portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova upozorio je da bi antidržavni i krajnje desničarski elementi mogli da pokušaju da iskoriste proteste za svoje interese.

Ministar finansija Kristijan Lindner iz Slobodnih demokrata (FDP)pozvao je poljoprivrednike da se „okrenu“, dodajući da je poljoprivreda „visoko subvencionisan sektor“, navodi „Špigl“.

Poljoprivrednici kažu da će planirani rezovi ugroziti njihovu egzistenciju i konkurentnost nemačke poljoprivrede, i upozorili su da će od 8. januara biti „prisutni svuda na način koji zemlja nikada ranije nije iskusila“.

Konzervativna opoziciona koalicija CDU/CSU, krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) i desničarski populistički Slobodni glasači izrazili su podršku protestima poljoprivrednika.

Glavne saobraćajnice u centru Berlina zatvorene su, a vlasti očekuju saobraćajni kolaps zbog protesta.

Ministarstvo saobraćaja istočne pokrajine Brandenburga izrazilo je bojazan da bi moglo doći do poremećaja u isporuci robe, navodi „Berliner cajtung“.

Vlasti u severnom gradu-državi Hamburgu upozorile su na mogućnost saobraćajnog haosa jer će poljoprivrednici iz države Šlezvig-Holštajn stići na miting u grad.

Vlada Nemačke: Protesti neće poremetiti naše planove

Nemačka vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu poljoprivrednika, izjavio je danas portparol vlade.

„U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova“, rekao je portparol na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Dodao je da je vlada ta koja „na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima“.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /