in

Nemamo pojma gde ide oružje koje šaljemo Kijevu

Korupcija je izmakla kontroli, a to je još jedan razlog da odbijemo dalju pomoć Kijevu

Američki senator Džej Di Vens pozvao je kolege iz Republikanske stranke da se usprotive bilo kakvoj daljoj pomoći Kijevu, a nakon što je nedavnim izveštajem Pentagona dokazano da Sjedinjene Američke Države ne mogu efikasno da nadgledaju tok oružja koje su isporučile Ukrajini.

„Činjenica je da jednostavno nemamo pojma gde je otišlo mnogo našeg novca koji šaljemo u Ukrajinu. Korupcija je izmakla kontroli, a to je još jedan razlog da odbijemo dalju pomoć Kijevu“, kazao je Vens.

Vens je danas poslao dopis kolegama iz stranke, upozorio ih na „sistemske neuspehe“ u praćenju američke podrške Ukrajini, i pozvao ih da odbiju svaku novu pomoć Kijevu.

„Tvrdnje o radikalnoj transparentnosti i praćenju američkog oružja u Ukrajini jednostavno nisu tačne“, naveo je Vens u dopisu koji je preneo „Foks njuz“.

Vens je, takođe, odbacio tvrdnje da nema dokaza o bilo kakvom nezakonitom prenosu oružja u Ukrajinu i istakao da je nedavni izveštaj Pentagona pokazao da SAD nemaju adekvatne mehanizme „da utvrde da li je oružje otišlo u pogrešne ruke“.

U izveštaju Pentagona, koji je objavljen ranije ovog meseca, navodi se da više od milijardu dolara vredne vojne pomoći koju su SAD poslale Ukrajini, američki zvaničnici nisu pravilno ispratili.

Otkriveno je da američki odbrambeni zvaničnici i diplomate u Vašingtonu i Evropi nisu uspeli da lociraju gotovo 40.000 komada oružja koje je po zakonu trebalo pomno pratiti jer ih njihova osetljiva tehnologija i relativno mala veličina čine privlačnim za krijumčare oružja, izvestio je  „Njujork tajms“.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /