in

Nepoznata teroristička organizacija tvrdi da je izvela atentat na ruskog novinara

Nepoznata teroristička organizacija tvrdi da je izvela atentat na ruskog novinara

Dok je Darija Trepova iza rešetaka, tajnovita organizacija koja sebe naziva Nacionalna republikanska armija tvrdi da je ubila ruskog ratnog huškača.

Okružni sud u Moskvi odobrio je zahtev tužioca da se Darija Trepova zadrži u pritvoru. Ona je uhapšena nakon eksplozije u kojoj je u nedelju ubijen Vladlen Tatarski, sa pravim imenom Maksim Fomin.

Ruske vlasti sumnjiče Trepovu da je izvršila napad tako što je Fominu predala statuetu napunjenu eksplozivom, koja je eksplodirala nekoliko minuta kasnije. Ona je dan kasnije privedena i optužena za terorizam i nedozvoljenu trgovinu eksplozivom. Ostaće u pritvoru do 2. juna 2023. godine, a ročište je bilo zatvoreno za medije.

Kako je saopštilo tužilaštvo, Trepova je u nedelju po podne Tatarskom u kafiću u Sankt Peterburgu predala statuetu napunjenu eksplozivom. Nakon što je predala poklon blogeru, statueta je eksplodirala, pri čemu je sam Tatarski ubijen i ranjeno je oko 40 gostiju koji su bili u kafiću na događaju tokom kojeg je Tatarski trebalo da održi neku vrstu predavanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istražni odbor je ono što se dogodilo okvalifikovao kao teroristički napad, tvrdeći da je napad planiran i organizovan u Ukrajini. Ruski istražitelji pokušali su da povežu političke simpatije Trepove sa Fondacijom za borbu protiv korupcije zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Sama fondacija, pak, negira bilo kakvu vezu sa ubistvom Tatarskog.

Ali dok Trepova ostaje iza rešetaka, organizacija koja sebe naziva Nacionalna republikanska armija (NRA), kako je izvestio ruski nezavisni portal Meduza, preuzela je odgovornost za ubistvo Tatarskog.

Ista organizacija ranije je preuzela odgovornost za ubistvo Darije Dugine, ćerke proputinovskog ideologa i propagandiste Aleksandra Dugina – navodnog autora koncepta tzv. ruskog sveta – koja je stradala u eksploziji bombe postavljene u automobil koji je vozila 20. avgusta prošle godine. Novinarka i politikolog Dugina, kao i njen otac, zdušno je podržavala rusku invaziju i agresiju na Ukrajinu.

Da je preuzela je odgovornost za ubistvo, kako javlja The New Voice of Ukraine, organizacija je objavila u poruci na Telegramu u sredu.

„Organizovali smo i aproveli akciju 2. aprila 2023. protiv grupe Z-aktivista i lično protiv poznatog ratnog huškača i ratnog propagandista, ratnog zločinca Maksima Fomina, poznatog kao Vladlen Tatarski. Ovaj čin smo pripremili i sproveli samostalno i nemamo nikakve veze niti smo primali pomoć od bilo kakvih stranih struktura, a kamoli specijalnih službi“, pisalo je u poruci NRA.

NRA je navela i da njihova akcija nije bila usmerena protiv „mirnih civila” i da su sve žrtve napada pristalice rata Rusije protiv Ukrajine. Organizacija je pozvala ruske aktiviste za ljudska prava da pomognu Dariji Trepovoj, koju vlasti sumnjiče da je izvršila napad. Takođe su pozvali Ruse na otpor režimu u Kremlju na svim nivoima, „do njegovog potpunog uništenja”.

Ruski opozicioni političar i aktivista Ilja Ponomarjov tvrdi da je NRA legitimna podzemna „mreža aktivista“ u Rusiji. Upravo je ovaj rusko-ukrajinski novinar i aktivista, koji je do 2016. bio član ruske Dume, u avgustu prošle godine prijavio da iza ubistva Darije Dugine stoji NRA. Ponomarjov je u medijima posle ubistva Fomina nagovestio i da poznaje one koji su ubili „ratnog novinara“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(jutarnji list)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /