in

Norveška odbila da “ugosti” NATO trupe


Apsolutno je jasno da u Norveškoj u budućnosti neće biti raspoređeno nuklearno oružje. Nismo ga imali ni tokom Hladnog rata, a niti nakon 1989. godine, poručio je glavnokomandujući oružanih snaga te zemlje Eirik Kristofersen

Norveška je uvek spremna da se brani u slučaju oružanog sukoba, ali ne namerava da trajno ugosti NATO trupe i nuklearno oružje, izjavio je glavnokomandujući oružanih snaga te zemlje Eirik Kristofersen.

„Pridružio sam se norveškim oružanim snagama 1988. Od tada je moj posao kao vojnika da se pripremim za mogući sukob. Neophodno je pouzdano odvratiti Rusiju od napada“, kazao je Kristofersen za „Velt“, odgovarajući na pitanje da li NATO treba da se pripremi za oružani sukob sa Ruskom Federacijom.

Prema rečima norveškog vrhovnog komandanta, Ruska Federacija se godinama naoružava na Arktiku, otvara nove vojne baze i reaktivira stare, napuštene posle Hladnog rata.

„Apsolutno je jasno da u Norveškoj u budućnosti neće biti raspoređeno nuklearno oružje. Nismo ga imali ni tokom Hladnog rata, a niti nakon 1989. godine“, pojasnio je Kristofersen.

On tvrdi da je oko petine ruskih kopnenih snaga povučeno sa Koljskog poluostrva kako bi se stacionirali u Ukrajini i da to takođe pokazuje da se predsednik Putin ne plaši NATO napada u tom regionu.

„Ne treba da se plaši, jer je NATO odbrambeni savez“, naveo je on.

Kristofersen je dodao da veruje da će doći do borbe između Ruske Federacije i drugih arktičkih država, od kojih su mnoge NATO članice, koje će braniti svoje interese, pošto, kako navodi, „Rusija želi da postane vodeća sila na Arktiku“.

„Bilo bi bolje da sva nerešena pitanja rešimo u miru, ali sada, posle ruskog napada na Ukrajinu, nije pravo vreme za to“, ocenio je on.

Ranije je glavnokomandujući estonske vojske general Martin Herem rekao da je ta „zemlja spremna da udari Rusiju ako dođe do sukoba između država“.

Štaviše, veruje da Talin može da računa na pobedu sa odnosom 20 prema jedan u korist estonske strane.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

 

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /