in

Novi ruski FPV dronovi „Džoker“ zarobili su 60 neprijateljskih boraca odjednom

Novi ruski FPV dronovi „Džoker“ zarobili su 60 neprijateljskih boraca odjednom


FPV dronovi „Džoker” pod kontrolom ruskih operatera u zoni specijalne operacije primorali su 60 ukrajinskih militanata da se odjednom predaju.

O tome je za RIA Novosti rekao Dmitrij Kuzjakin, generalni direktor Centra za integrisana bespilotna rešenja, kompanije koja je razvila ove letelice.

Kako je programer objasnio, neprijatelj je bio pozicioniran u očekivanju ofanzive ruske vojske.

Prema rečima Dmitrija Kuzjakina, vojnici Oružanih snaga Rusije nisu hteli da vode uobičajenu borbu sa oružjem, već su bili pripremljeni i opremljeni za borbu dronovima.

„Koristili su FPV proračune, što je odmah „otkrilo“ drugu liniju ukrajinske odbrane“, rekao je generalni direktor.

Militanti koji su bili na prvoj liniji shvatili su da nema smisla pružati otpor i predali su se. Kuzjakin je tako masovnu predaju neprijatelja nazvao glavnim „trofejom“ svoje kompanije.

„Oružane snage Ukrajine su iz prve ruke videle šta znači masovna upotreba FPV dronova. Odnosno, jedan mali dron je zarobio celu kompaniju“, dodao je on.

Istovremeno, „Joker-10“ je sposoban da leži u zasedi mesec dana, čekajući da se neprijatelj približi. Teško ga je otkriti, dron ne emituje signale.

Kako je preneo Regnum, rusko Ministarstvo odbrane prikazalo je rad izviđačkog drona Orlan-10 u zoni specijalnih operacija. Posade kompleksa lete na taktičku dubinu da izviđaju područje i otkrivaju ciljeve i pružaju podršku u prilagođavanju artiljerijske vatre na ciljeve, ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine.

Za prepoznavanje ciljeva, dron je opremljen optičkim instrumentima i termovizirom. Orlan može da poleti sa bilo koje lokacije.

Penzionisani ukrajinski vojni oficir Igor Lapin rekao je da Oružane snage Ukrajine često nemaju sposobnost da presretnu ruske jurišne dronove.

Posebno se požalio da su dronovi tipa Orlan visoko na nebu i da raspoloživo oružje nije u stanju da ih dosegne.

Rusija je stvorila sistem za zaštitu operatera FPV dronova

Za bezbednost rukovaoca FPV bespilotnih letelica ruske vojske, programeri su kreirali obmanjujući odbrambeni sistem „Lodir“, koji simulira posadu dronova, čime se ozbiljno komplikuje potraga za stvarnim ciljevima.

Lodir je lažni operater dronova koji stvara potpunu sliku upotrebe FPV uređaja, postoji lažna kontrolna tabla, modul za radio video prenos i alatka za daljinsko isključivanje.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /