in

Novih 500.000 građana se prijavilo za služenje u ruskoj vojsci

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev ponovo je komentarisao kapacitete ruske vojske i istakao da je ogroman broj građana odlučio da brani otadžbinu

Zadatke koje je odredio predsednik Rusije Vladimir Putin, a koji se tiču povećanja broja boraca, odnosno, popunjavanja Oružanih snaga Rusije su u potpunosti sprovedeni – i to na vreme, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na jednom od sastanaka.

Medvedev je istakao da je Ruska Federacije tokom prošle godine uspela da privuče čak više od 500.000 građana u vojsku: oko 420.000 njih su takozvani ugovorci, što znači da su sklopili ugovor sa Oružanim snagama Rusije, dok su preostalih 80.000 dobrovoljci.

„Brojke govore same za sebe“, prokomentarisao je Medvedev i dodao:

„Sudeći po informacijama koje dobijamo, toliki broj građana koji su dobrovoljno stali u odbranu otadžbine proizveo je odgovarajući efekat i na našeg neprijatelja. Kijevski režim je, kao što znate, brzo pristupio hitnim merama u vezi sa prinudnom mobilizacijom svojih građana, uključujući i onih koji se nalaze u zemljama EU. Videćemo kako će se sve završiti.“

Podsetimo, krajem prošle godine predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je potrebno mobilisati još oko 400.000-500.000 novih vojnika. Ukrajinski vojni vrh je potvrdio da je neophodno pojačati mobilizaciju, jer u suprotnom slučaju neće imati ko da se bori.

Kako bi se što veći broj Ukrajinaca mobilisao, vlasti, u saradnji sa pojedinim stranim vladama, pokušavaju da preko diplomatskih predstavništava u tim zemljama sprovedu registraciju, odnosno, analizu „vojnih kapaciteta“ van teritorija Ukrajine.

Poslednjih dana, Kijev je razmatrao i novi nacrt zakona o mobilizaciji, koji je kreirala vlada. Ipak, on je danas vraćen na doradu, budući da, kako je to rekao David Arahamija, jedan od pripadnika vladajuće partije „Sluga naroda“, dokument ne odgovara u potpunosti, budući da se neki predlozi „direktno kose sa ljudskim pravima“, dok drugi nisu najbolje formulisani.

Prema podacima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Ukrajina je tokom 2023. izgubila 215.000 ljudi.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /