in

Odmah krećem u popravljanje odnosa Slovačke sa Rusijom

Slovačka će početi da preduzima korake za uspostavljanje odnosa sa Rusijom – izjavio je predsednik njene vlade Robert Fico.

TV kanalu TASR dodatno je rekao:

„Kao premijer, želim da kažem `da`. I počeću da preduzimam korake za racionalizaciju odnosa sa Ruskom Federacijom. Na isti način kao što racionalizujem odnose sa Ukrajinom“.

Fico je naglasio da bi mu bilo drago da dođe do momentalnog prekida vatre u Ukrajini, ali da je Slovačka suviše mala i slaba da bi na to uticala.

Podvukao da želi da održi normalne odnose i sa Kijevom i sa Moskvom.

Istovremeno je upozorio da će Ukrajina napraviti ogromnu grešku ako ne stvori uslove za tranzit gasa iz Rusije u Evropu od kraja 2024. godine, kada ističe njen ugovor sa Gaspromom.

– Slovačka i druge zemlje – ukoliko do toga ne dođe – biće prinuđene da traže politički izvodljiva rešenja za nastavak tranzita, otkrio je.

Fico je istakao da je Bratislava spremna da podrži izdvajanje 50 milijardi evra od strane Evropske unije (EU) Ukrajini u naredne četiri godine.

Fico smatra da se tranzit ruskog gasa preko Ukrajine može organizovati bez direktnog učešća ukrajinskih firmi.

Nova formula verovatno će podrazumevati da zemlje kupci ruskog gasa zakupe kapacitete ukrajinskog gasovodnog sistema za nekoliko godina.

Ovo podrazumeva da bi Slovačka, Austrija, Mađarska i Italija gas preuzimale i plaćale na rusko-ukrajinskoj granici. A na zapadnoj granici Ukrajine – taksu za tranzit gasa.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /