in

Patrijarh Kiril: Bombardovanje Srbije- borba za pravoslavlje!

Patrijarh Kiril: Bombardovanje Srbije- borba za pravoslavlje!

On je ukazao na hrabrost i čvrstinu srpskog naroda u ovoj neravnopravnoj borbi, čime je ponovo potvrđena istinitost reči Svetog blagovernog kneza Aleksandra Nevskog: „Bog nije u sili, nego u istini“

NATO agresija na Jugoslaviju 1999. godine nije bila samo pokušaj Zapada da uništi slovensku državu, već je bila i „još jedna razotkrivajuća epizoda večne borbe protiv pravoslavne vere i njenih nosilaca, koju je vodio knez ovoga sveta“, poručio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, tokom besede u prestoničkom hramu Hrista Spasitelja.

Poruka patrijarha Kirila patrijarhu srpskom Porfiriju „povodom 25 godina od početka agresije Severnoatlantske alijanse na Saveznu Republiku Jugoslaviju“ objavljena je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

„Tragični događaji koji su se desili pre četvrt veka nisu samo jedna od tužnih stranica moderne političke istorije Evrope, povezana sa željom zemalja zapadnog sveta da unište veliku slovensku državu promovišući i podržavajući nacionalistički separatizam, već i još jedna razotkrivajuća epizoda večne borbe protiv pravoslavne vere i njenih nosilaca, koju predvodi knez ovoga sveta (Jn. 12,31). Očigledno je glavni cilj agresora bio da otrgnu od Srbiji njenu autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju – zemlju koja je kolevka srpskog pravoslavlja“, naveo je patrijarh Kiril.

On je ukazao na hrabrost i čvrstinu srpskog naroda u ovoj neravnopravnoj borbi, čime je ponovo potvrđena istinitost reči Svetog blagovernog kneza Aleksandra Nevskog: „Bog nije u sili, nego u istini.“

„Tih strašnih dana imao sam priliku da budem u Beogradu i svojim očima vidim ne samo razorne udare na grad, već i manifestaciju neuništive volje njegovih stanovnika – nesalomive, neporažene, pune snage i dostojanstva.

Probudivši istorijsko pamćenje naroda, tragedija je potom inspirisala mnoge savremenike da se vrate svetoj veri svojih očeva, osete pripadnost Kosovskom zavetu, ličnu odgovornost za sudbinu svoje voljene otadžbine i odrede duhovni put svoje dece i budućih generacija“, rekao je patrijarh Kiril.

Ruski patrijarh je takođe naglasio da je i tada i sada Ruska pravoslavna crkva osuđivala nastalo bezakonje, „pokušavajući da skrene pažnju svetske zajednice na zločin koji je počinjen uz prećutnu podršku zapadnih zemalja – uništavanje vekovnih svetinja Srpske pravoslavne crkve , što je kulminiralo ozloglašenim brutalnim pogromom 2004. godine.

„Molim se za pokoj dece crkve Svetog Save koja su stradala od bombardovanja, kao i za sve koji su pali od ruke ekstremista. Večna im pamjat“, naveo je patrijarh Kiril.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post Patrijarh Kiril: Bombardovanje Srbije- borba za pravoslavlje! first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /