in

Pažljivo ponovo pročitajte udžbenike istorije

Pažljivo ponovo pročitajte udžbenike istorije

Francuzi danas nameravaju da se bore na strani Ukrajine protiv ruske vojske. Sumnjamo da će ta avantura biti uspešna za Pariz, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Francuski predsednik Emanuel Makron nastavlja da govori o slanju evropskih trupa u Ukrajinu, a svi znamo kako se završavaju pokušaji strane intervencije, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Francuski predsednik je nedavno na sastanku sa parlamentarcima te zemlje još jednom govorio o opciji slanja francuskog vojnog kontingenta, ako se ruska vojska probije do Kijeva ili Odese. Savetovali bismo Emanuelu Makronu da pažljivo ponovo pročita udžbenike istorije“, poručila je Zaharova.

Ona je istakla da se mnogi sećaju pohoda Napoleona Bonaparte 1812. u Rusiju i boravka ruske vojske u Parizu 1814. godine, kako i da su se francuski intervencionisti od 1918. do 1919, pod izgovorom da pomažu Belu armiju, borili u Odesi protiv trupa S. V. Petljure, koje su ratovale na strani takozvanog Direktorijuma Ukrajinske Narodne Republike.

„Francuzi danas nameravaju da se bore na strani Ukrajine protiv ruske vojske. Sumnjamo da će ta avantura biti uspešna za Pariz“, ocenila je.

Krajem februara, Makron je izjavio da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“, kao i da su lideri zapadnih zemalja razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da još nije postignut konsenzus.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /